Članak

Uhapšen još jedan osumnjičeni za zločin u Duljcima

29. Septembra 2011.00:00
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), uhapsili su Željka Babića zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Duljcima (općina Bihać).

This post is also available in: English

Tužilaštvo USK-a sumnjiči Babića da je 23. septembra 1992. godine, zajedno sa još nekoliko pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS), sudjelovao u ubistvu bošnjačkih civila iz Orašca i Ripča koji su bili na radnoj obavezi branja šljiva.

“Nakon izvršenog zločina, isti je prikrivan uklanjanjem leševa ubijenih civila. Dio nekompletnih tijela pronađen je i ekshumiran 2000. godine. Putem DNK analize identificirano je sedam osoba, dok ostala tijela još uvijek nisu pronađena. Najmlađa žrtva bila je trinaestogodišnjakinja”, kazao je Jasmin Mesić, kantonalni tužilac.

Nakon što osumnjičeni Babić bude ispitan od nadležnog tužioca, bit će upućen prijedlog za određivanje pritvora.

Zbog sumnje da su počinili zločin u Duljcima, 15. septembra ove godine uhapšeni su Jovica Tadić, Zoran Tadić, Milorad i Zoran Berga. Ovi osumnjičeni se nalaze u pritvoru Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Bihaću.

Dž.D.

This post is also available in: English