Članak

Zečević i ostali: Zločin koji se ne može opisati

29. Septembra 2011.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Petar Čivčić je rekao da nije učestvovao u ubistvima oko 200 civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.

This post is also available in: English (English)

Optuženi Čivčić, nekadašnji pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, tvrdi da je na dan zločina na Korićanskim stijenama bio u rodnom gradu Kupresu radi pribavljanja dokumenata za posao u policiji.

“U Kupres sam stigao oko podne. Stric Mitar je rekao da je završio papire, po koje smo otišli njegovoj kući. Potom smo otišli u kafanu na piće. S nama je sjedio i Luka Petković, kojeg smo usput sreli. Ostao sam do pet ili šest sati popodne i vratio se u Prijedor. Sutradan sam u stanici čuo da su naši budalaši pobili nedužne ljude”, rekao je Čivčić.

Uz Čivčića, za ubistvo oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama – koji su prethodno izvedeni iz konvoja što se 21. augusta 1992. kretao iz Prijedora prema Travniku – optuženi su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

Prema optužnici Državnog tužilaštva, Čivčić je bio komandir Prvog odjeljenja voda, dok su Zečević, Knežević i Ljepoja bili pripadnici tog voda. Topola je, navodi se u optužnici, bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Iako je, kako je rekao, prihvatio da bude vođa tog konvoja 21. augusta 1992. godine, Čivčić je objasnio zašto do toga nije došlo.

Prema Čivčiću, tadašnji komandir Stanice milicije “Prijedor 1” Milutin Čadžo je rekao optuženom da bude vođa konvoja i odredi ljude koji će u tome učestvovati, jer su pripadnici Interventnog voda koji su osiguravali raniji konvoj opljačkali civile.

“Preuzeo sam nalog i krenuo u prostorije Interventnog voda Prvog odjeljenja. Nismo ni ušli unutra, uzeo sam spisak da pročitam ko ide u pratnju. Pročitao sam i nastao je haos. Grupa pripadnika se pobunila zašto oni ne idu. Dolaze Miroslav Paraš i Dado Mrđa. Paraš je rekao: ‘Dosta je, ja odlučujem.’ Rekao je da ja ne idem”, kazao je optuženi Čivčić.

Miroslav Paraš, koji je poginuo u ratu, bio je komandir Interventnog voda, dok je Mrđu, pripadnika tog voda, Haški tribunal 2004. osudio na 17 godina zatvora zbog ubistava na Korićanskim stijenama.

Potom je optuženi, kako je kazao, otišao kod Čadže i zatražio službeni automobil da ode u Kupres, što mu je i dopustio. Čivčić je rekao da je tek sutradan saznao šta se desilo na Korićanskim stijenama.

Svi pripadnici Interventnog voda su otišli na Korićanske stijene radi asanacije terena, kazao je Čivčić, ali nije precizirao dan kada se to desilo.

“Pobijeni ljudi bili su na hrpi. Nema pisca niti riječi kojima bi se to moglo opisati”, kroz suze je rekao Čivčić.

Sa svjedočenjem će optuženi Čivčić nastaviti 6. oktobra 2011. godine.

A.J.

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)