Vijesti


Lokalno pravosuđe – Bihać: Informacije o masovnoj grobnici 9. Decembra 2011. Članak Kasarna Račić kod Bihaća, nekadašnje skladište materijalno-tehničkih sredstava (MTS) i eksplozivnih naprava Jugoslovenske narodne armije (JNA), bila je jedan od prostora u kojima su ubijani civili s područja Krajine.
Bastah: Odbijen zahtjev za ponavljanje postupka 9. Decembra 2011. Članak Državni sud odbio je prijedlog za ponavljanje postupka Predraga Bastaha, koji je pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora za zločine u Vlasenici.
Memić i ostali: Ubistvo supruga i oca 9. Decembra 2011. Članak Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla da su 16. aprila 1993. godine u Trusini (općina Konjic) ubijeni njen suprug i otac.
Sljedeće sedmice: Početak suđenja za zločine u Čapljini i Stocu 9. Decembra 2011. Članak Pred Državnim sudom naredne sedmice počet će suđenje dvojici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su optuženi za zločine protiv civilnog stanovništva u Čapljini i Stocu.
Karadžić: Rušenje džamija i katoličkih crkava 9. Decembra 2011. Članak Ekspert za uništenu islamsku vjersku i kulturnu baštinu Andras Riedlmayer posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da je na srpskim teritorijama u BiH tokom rata uništena i oštećena većina džamija i katoličkih crkava.
Karadžić: Pokušaj sakrivanja tijela 9. Decembra 2011. Članak Suđenje Radovanu Karadžiću u Haagu nastavljeno je iskazom sudskog patologa Christophera Lawrencea o obdukcijama tijela žrtava iz Srebrenice ekshumiranih iz osam masovnih grobnica u okolini Zvornika 1998. godine.
Bašić i Šijak: Zatražene mjere zabrane 9. Decembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da odredi mjere zabrane Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločine nad civilima na području Vareša 1994. godine, dok se Odbrana usprotivila ovom prijedlogu.
Albina Terzić: Nagrada za silovanje 8. Decembra 2011. Članak Svjedok Tužilaštva BiH govorio je o seksualnim prijetnjama i zlostavljanjima u kojima je učestvovala optužena Albina Terzić, a koja je vidio ili je za njih čuo dok je bio zatočen u logoru u Odžaku.
Karadžić: Različite okolnosti slučajeva 7. Decembra 2011. Članak Haško tužilaštvo zatražilo je od Vijeća Tribunala u Haagu da odbije zahtjev Radovana Karadžića za odstranjivanje iz optužnice deset incidenata koji se vežu za kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja u Sarajevu.
Karadžić: Zatražen zvanični izvještaj o bolesti 7. Decembra 2011. Članak Izvođenje dokaza Haškog tužilaštva o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine na suđenju Radovanu Karadžiću nije nastavljeno zbog bolesti optuženog.