Članak

Karadžić: Zatražen zvanični izvještaj o bolesti

7. Decembra 2011.00:00
Izvođenje dokaza Haškog tužilaštva o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine na suđenju Radovanu Karadžiću nije nastavljeno zbog bolesti optuženog.

This post is also available in: English

Karadžić se u sudnici nije pojavio od ponedjeljka. Tribunal podatke o zdravstvenom stanju optuženih ne saopštava, zato što ih tretira kao privatne i povjerljive.

O-Gon Kwon, predsjedavajući Sudskog vijeća, na kratkom zasjedanju kazao je da ni Haški tribunal do sada nije dobio “zvaničan izvještaj” o Karadžićevoj bolesti. Od Sekretarijata je sudija Kwon stoga zatražio podatke o zdravstvenom stanju optuženog i procjenu kada bi se on mogao pojaviti u sudnici.

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson nagovijestio je da bi se to moglo dogoditi već u četvrtak, 8. decembra, kada je zakazano iduće ročište.

Alan Tieger, tužilac Haškog tužilaštva, podsjetio je Sud da proces može biti nastavljen i u odsustvu Karadžića, koji se brani sam, tako što bi svjedoke Tužilaštva unakrsno ispitivao Richard Harvey, “branilac u pripravnosti” (stand-by counsel) koga je optuženom dodijelio Sud na početku suđenja.

Vijeće, međutim, nije donijelo nikakvu odluku, već je novo zasjedanje zakazalo za četvrtak, 8. decembar.

Kada suđenje Karadžiću bude nastavljeno, najavljeno je, iskaz će dati Andras Riedlmayer, ekspert Tužilaštva za uništenu vjersku i kulturnu bošnjačku baštinu.

Sudija Kwon nagovijestio je i da Sudsko vijeće neće moći da se sastane iduće sedmice. On je iznio prijedlog da stoga jedan sudija, u posebnoj proceduri, uzme izjave od naredna dva vještaka Optužbe.

Karadžićev pravni savjetnik Robinson se tome usprotivio, a tužilac Tieger je naznačio da vještaci, koji su doputovali iz Australije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ne mogu ostati u Haagu i iduće nedjelje.

Od početka suđenja Karadžiću, krajem oktobra 2009. godine, tužioci su okončali izvođenje dokaza o optužbama za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Ujedinjenih nacija za taoce u periodu od 1992. do 1995. godine.

R.M.

This post is also available in: English