Vijesti


Šego: Presuda 8. juna 3. Juna 2011. Članak Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Osman Šego, optuženi za zločine u Bugojnu, postigao sa Tužilaštvom BiH. Izricanje presude zakazano je za srijedu, 8. juni.
Kos i ostali: Više od hiljadu ubijenih u Pilici 3. Juna 2011. Članak Dajući nalaz i mišljenje na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, vještak sudske medicine je rekao da je DNK analizom utvrđen identitet 1.247 Srebreničana koji su ubijeni u julu 1995. godine.
Karadžić: Jedan bokser u ringu 3. Juna 2011. Članak U nastavku unakrsnog ispitivanja, Radovan Karadžić prigovorio je vještaku Haškog tužilaštva da je u svom izvještaju predstavio samo djelimičnu sliku događanja u BiH uoči i tokom rata i da je ta slika „iskrivljena“ na srpsku štetu.
Lokalno pravosuđe: Počinje s radom “bh. Scheveningen” 2. Juna 2011. Članak Nakon tri godine radova, početkom juna ove godine bit će otvoreno Posebno odjeljenje zatvora u Foči u kojem će biti smješteni zatvorenici osuđeni za ratni zločin i druga teška krivična djela.
Lokalno pravosuđe – Bogdanić: Svjedokinja optužuje 2. Juna 2011. Članak Sabiha Kovačević, svjedokinja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, tvrdi da je optuženi Miladin Bogdanić 1993. godine ubio njenog supruga Muju Kovačevića.
Predložen pritvor za Olivera Krsmanovića 2. Juna 2011. Članak Tužilaštvo BiH tražilo je od Državnog suda određivanje pritvora u trajanju od mjesec dana za Olivera Krsmanovića, osumnjičenog za zločin nad bošnjačkim civilima na području Višegrada, Rogatice i Rudog.
Završena ekshumacija u Rogatici 2. Juna 2011. Članak U Državnom tužilaštvu su kazali da je završena ekshumacija u selu Oplošće (općina Rogatica), gdje su pronađeni ostaci tri osobe za koje se pretpostavlja da su ubijeni 1992. godine.
Srbija negira da Mladić boluje od raka 2. Juna 2011. Članak Ministarstvo pravde Srbije negiralo je navode da je haški optuženik Ratko Mladić liječen u bolnici u Srbiji 2009. godine.
Mladiću postavljen privremeni branilac 2. Juna 2011. Članak Haški tribunal postavio je Aleksandra Aleksića, srbijanskog advokata, za privremenog branioca Ratku Mladiću.
Kozina: Izjašnjenje bez optuženog 1. Juna 2011. Članak Marijan Kozina, optuženi za zločine počinjene u Vitezu, nije se pojavio pred Sudom Bosne i Hercegovine na ročištu na kojem se trebao izjasniti o krivnji.