Članak

Lokalno pravosuđe – Bogdanić: Svjedokinja optužuje

2. Juna 2011.00:00
Sabiha Kovačević, svjedokinja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, tvrdi da je optuženi Miladin Bogdanić 1993. godine ubio njenog supruga Muju Kovačevića.

This post is also available in: English

Na nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, Kovačević je ispričala da su 9. septembra 1993. godine do njene kuće došle tri uniformisane osobe. Svjedokinja tvrdi da je među njima bio i optuženi Bogdanić, te da je on ispucao rafal u Muju.

“Mujo je sjedio ispred kuće sa maloljetnim unukom, a ja sam sa snahom Sabihom bila u cvijetnjaku kada su naišle ubice. Bila sam rame uz rame sa Miladinom kada je u Muju ispalio rafal, a kada sam zajaukala, rekao mi je da ćutim i onda sam još više po govoru bila sigurna da je on”, rekla je Kovačević.

Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci tereti Bogdanića da je u septembru 1993. godine na području opštine Kotor-Varoš ubio jedno lice nesrpske nacionalnosti.

Svjedokinja Kovačević se obratila optuženom Bogdaniću u sudnici govoreći: “Sram te bilo, mislio si da se nikada nećemo sresti. Kod nas si ručao više puta. Ubio si mog Muju kako bi sebi prisvojio imovinu”.

Druga svjedokinja Tužilaštva u Banjoj Luci, doktorica Cvijeta Kovačević, kazala je da je 1993. godine radila u Domu zdravlja u Kotor-Varoši, te da je pregledala leš ubijenog Muje i utvrdila da je ubijen iz vatrenog oružja.

Ekrem Kovačević, brat ubijenog Muje, kazao je da nije smio izići iz kuće kada je čuo pucnjavu i jauke snahe.

“Kad se sve smirilo, izašao sam i došao do kuće. Vidio sam brata da leži krvav i snahu kako jauče. Rekla je: ‘Vidi šta uradiše od mog Muje’. Zatim je rekla da zna ko ga je ubio ali nije htjela da nam kaže”, kazao je Ekrem Kovačević.

Fikreta Rahmanović, komšinica ubijenog Muje i svjedokinja Tužilaštva u Banjoj Luci, kazala je da o ubistvu ne zna ništa, osim da je čula da je ubijen.

“U to doba svi muslimani su se bojali i bilo je iseljavanja. U svojoj kući nisam smjela spavati tri godine. Njegova supruga je znala ko ga je ubio, ali nam nikada nije htjela reći”, ispričala je Rahmanovićeva.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. juli ove godine.

                        G.O.

————————————————————————————————————–
Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English