Članak

Predložen pritvor za Olivera Krsmanovića

2. Juna 2011.00:00
Tužilaštvo BiH tražilo je od Državnog suda određivanje pritvora u trajanju od mjesec dana za Olivera Krsmanovića, osumnjičenog za zločin nad bošnjačkim civilima na području Višegrada, Rogatice i Rudog.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo predložio je određivanje mjere pritvora jer smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i da bi boravkom na slobodi Krsmanović mogao ometati istragu i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužilaštvo smatra i da bi puštanjem na slobodu osumnjičenog Krsmanovića došlo do narušavanja javnog reda i uznemirenosti kod građana.

Državno tužilaštvo sumnjiči Krsmanovića da je, zajedno s drugim pripadnicima paravojne formacije “Osvetnici“, koja je djelovala pod vodstvom Milana Lukića, od aprila 1992. do jeseni 1995. godine vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, vjerskoj i kulturnoj osnovi, tako što je učestvovao u ubistvima, prisilnom nestanku, silovanjima, nezakonitom lišenju slobode, mučenju, prisilnom preseljenju, te nečovječnom postupanju.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Krsmanovića da je u oktobru 1992. godine učestvovao u otmici, mučenju i ubistvu 16 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Odluku o prijedlogu za produženje pritvora osumnjičenom Krsmanoviću, Sud BiH donijeće naknadno.

D.E.

Povezani članci

This post is also available in: English