Članak

Šego: Presuda 8. juna

3. Juna 2011.00:00
Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Osman Šego, optuženi za zločine u Bugojnu, postigao sa Tužilaštvom BiH. Izricanje presude zakazano je za srijedu, 8. juni.

This post is also available in: English

Sporazumom je predviđeno da Šegi bude izrečena kazna zatvora do pet godina, zbog zločina počinjenih 1993. godine nad zatočenim civilima hrvatske nacionalnosti u Bugojnu.

“Predložili smo ovu najblažu moguću kaznu zbog iskrenog kajanja optuženog, njegove saradnje sa Tužilaštvom BiH, te spremnosti za davanje informacija o onome što se dešavalo tokom rata u Bugojnu”, kazala je Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH.

Odbrana je naglasila kako smatra da Sud treba izreći kaznu koja je predviđena sporazumom zbog olakšavajućih okolnosti optuženog.

“Kao olakšavajuću okolnost vidimo to što je optuženi priznao krivicu prije nego što je i počeo glavni pretres. Druge olakšavajuće okolnosti su loša materijalna situacija, nezaposlenost optuženog i njegove supruge, kao i to što je njihova maloljetna kćerka teško bolesna”, rekao je Emir Karača, branilac optuženog Šege.

Šego, bivši pripadnik vojne policije 307. brigade Armije Republike BiH (ARBiH), priznao je da je u julu 1993. godine učestvovao i pomogao u djelima ubistva, mučenja i prisiljavanja na rad Hrvata koji su bili zatvoreni na više lokacija u Bugojnu.
 
Optuženi Šego je naglasio da u potpunosti prihvata sporazum o priznanju krivice koji je sklopljen sa Tužilaštvom.

“Navodi optužnice su tačni i izjašnjavam se da sam kriv, časni Sude. Želio bih se izviniti svim žrtvama i izraziti duboko i iskreno pokajanje za ono što se desilo”, kazao je Šego.

Zbog sklapanja sporazuma o priznanju krivice između optuženog Šege i Tužilaštva BiH, prije početka glavnog pretresa, tužiteljica Terzić je na današnjem ročištu pročitala izmijenjenu optužnicu i uvela materijalne dokaze koji potvrđuju navode optužnice.

“Časni Sude, u optužnici su predložena 43 materijalna dokaza, a to su izjave saslušanih svjedoka, dokazi o postojanju ratnih sukoba na području BiH, dokazi o pripadnosti optuženog ABiH i dokazi koji se odnose na oštećene”, objasnila je tužiteljica Terzić.

Šego se 4. aprila 2011. godine izjasnio da nije kriv po navodima optužnice, a 23. maja ove godine sklopio je sporazum kojim je priznao krivicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva po izmijenjenoj optužnici Tužilaštva.

Za zločine u Bugojnu u martu 2011. Sud BiH osudio je prvostepenom presudom na 11 godina zatvora Aliju Osmića, takođe nekadašnjeg vojnog policajca iz 307. brigade.

Enesu Handžiću, bivšem pomoćniku komandanta za bezbjednost 307. brigade ABiH, nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Bugojna, Sud BiH u martu ove godine izrekao je kaznu u trajnju od osam godina zatvora.

                                                                                                                                S.U.

Povezani članci

This post is also available in: English