Članak

Kos i ostali: Više od hiljadu ubijenih u Pilici

3. Juna 2011.00:00
Dajući nalaz i mišljenje na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, vještak sudske medicine je rekao da je DNK analizom utvrđen identitet 1.247 Srebreničana koji su ubijeni u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Rifat Kešetović, vještak sudske medicine koji je dao iskaz u korist Tužilaštva BiH, kazao je da je na lokalitetu sela Čančari (opština Srebrenica) pronađena primarna grobnica koja se dovodi u vezu sa ubistvima Srebreničana u Domu Pilica (opština Zvornik) u julu 1995. godine.

“Različiti dijelovi tijela iste osobe su pronalaženi u različitim grobnicama. Do sada je DNK analizom identifikovano 1.247 osoba, što je za oko 200 osoba više nego prošle godine”, rekao je Kešetović, dodavši da se još 1.500 neidentifikovanih posmrtnih ostataka dovodi u vezu sa događajima u Srebrenici.  

Dijelovi posmrtnih ostataka osoba koje su nađene u primarnoj grobnici, prema njegovom izvještaju, pronađeni su u još sedam sekundarnih grobnica otkrivenih na lokalitetu kraj sela Čančari, dok je do sada ukupno identifikovana 5.431 osoba ubijena u Srebrenici.

Za učešće u ubistvima više od 800 Srebreničana u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo, a koji su prethodno bili zatvoreni u Pilici, Državno tužilaštvo tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju, bivše pripadnike Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Kos je bio komandir voda u Desetom diverzantskom odredu, a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

U nastavku ispitivanja Kešetović je napomenuo da je tokom ekshumacije posmrtnih ostataka za većinu osoba ustanovljena nasilna smrt, dok za određeni broj njih nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti.

“Ovdje se radi o identifikaciji skeletnih ostataka. Ukoliko na nekoj kosti nema oznake od metka, ne znači da ta osoba nije tako stradala. Mogla je dobiti smrtnu povredu u bilo koji organ koji danas više ne postoji”, objasnio je Kešetović, dodavši da su najmlađe pronađene žrtve iz grobnica na Čančarskom putu bile 1980., a najstarije 1911. godište.

Početak unakrsnog ispitivanja vještaka Kešetovića zakazano je za 7. juni 2011. godine.

D.E.

This post is also available in: English