Vijesti


Perić i ostali: Odvođenje u smrt 14. Juna 2011. Članak Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Džemila Suljić je ispričala kako su u ljeto 1992. godine iz sela Vihovići (općina Kalinovik) u zarobljeništvo odvedeni njen muž i dvojica sinova, te da posmrtne ostatke svoje djece još uvijek nije pronašla.
Kos i ostali: Šutnja o dešavanjima na Branjevu 14. Juna 2011. Članak Na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) nisu znali da u julu 1995. godine idu strijeljati ljude u Branjevu (općina Zvornik).
Karadžić: Organizovano i trajno iseljavanje 14. Juna 2011. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, vještakinja Haškog tužilaštva kazala je da su općinske vlasti pod kontrolom bosanskih Srba organizovano iseljavale nesrpsko stanovništvo u cilju mijenjanja sastava općina.
Jević i ostali: Dvostruko manji broj ubijenih 9. Juna 2011. Članak U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, vještak Odbrane je izjavio da se s primarnim masovnim grobnicama Ravnice i Glogova (općina Bratunac) može povezati 512 tijela.
Lalović: Nepostojanje evidencije o zaduženju oružja 9. Juna 2011. Članak Komandir policijske stanice u Kalinoviku rekao je na suđenju Slavku Laloviću da ne postoji evidencija o zaduženju oružja aktivnog i rezervnog sastava policije iz 1992. godine.
Karadžić: Krizni štabovi plaćali paravojne formacije 9. Juna 2011. Članak Na nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, vještakinja Dorothea Hanson je predstavila stručni izvještaj o formiranju i radu srpskih kriznih štabova u BiH, prema kojem su ti štabovi bili instrument centralne vlasti za sprovođenje politike.
Korićanske stijene: Odvajanje ljudi 8. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane rekao je da optuženi Petar Čivčić i Saša Zečević nisu bili u pratnji konvoja, kojim su civili iz Prijedora prebačeni u Travnik u augustu 1992. godine.
Karadžić: Jak partijski vođa 8. Juna 2011. Članak Na nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, vještak Patrick Treanor je kazao da je optuženi kao predsjednik Republike Srpske (RS) bio glavnokomandujući nad srpskom vojskom, te da je predstavljao jakog partijskog vođu kojem niko ništa nije mogao.
Izvršen pretres kuće Olivera Krsmanovića 8. Juna 2011. Članak Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretres privatne kuće, okućnice i pratećih objekata koje koristi Oliver Krsmanović, osumnjičeni za zločine na području Višegrada.
Lalović i Škiljević: Izmijenjena optužnica 6. Juna 2011. Članak Tužilaštvo BiH podnijelo je Apelacionom vijeću Suda BiH izmijenjenu optužnicu protiv Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića, optuženih za ratni zločin počinjen u “Kuli” u Istočnom Sarajevu.