Članak

Lalović: Nepostojanje evidencije o zaduženju oružja

9. Juna 2011.00:00
Komandir policijske stanice u Kalinoviku rekao je na suđenju Slavku Laloviću da ne postoji evidencija o zaduženju oružja aktivnog i rezervnog sastava policije iz 1992. godine.

This post is also available in: English

Radomir Tošović, kojeg je Tužilaštvo BiH pozvalo da potvrdi iz koje evidencije je vidljivo da Lalović nije imao pištolj 1992. godine, kada je bio rezervni policajac u policiji u Kalinoviku, kazao je da ne postoji takav dokument.

Unatoč nepostojanju evidencije, Tošović je Odbrani optuženog Lalovića izdao dokument u kojem se navodi da nije imao pištolj 1992. godine dok je bio rezervni policajac.

“Kompletna dokumentacija za period od 1992. do 1994. godine je izuzeta, tako da za taj period ne postoji evidencija o zaduženju oružja. (…) Rezervni sastav policije nije dužio pištolj i to znam iz dugogodišnjeg iskustva i prakse”, obrazložio je Tošović dokument koji je dostavio braniocu optuženog Žiki Kruniću.

Odbrana optuženog je taj dokument uložila u sudski spis 2. juna ove godine.

Tužilaštvo BiH tereti Slavka Lalovića zvanog Ustaša da je, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, dopuštao ulazak vojnicima koji su vršili nasilje nad nezakonito zatvorenim civilima u Osnovnoj školi “Miladin Radojević”, gdje je radio na obezbjeđenju zatvora.

Lalović je krajem augusta 1992. godine, kako se navodi u optužnici, dozvolio dvojici pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) da uđu u prostorije škole i siluju jednu zatočenicu.

U nastavku svjedočenja Tošović je rekao da zna da je Lalović, kao rezervni policajac, od oružja dužio pušku te da “zvanično nije imao zadužen službeni pištolj”.

Na ovom suđenju je Munib Halilović, tužilac Tužilaštva BiH, pročitao izmijenjenu optužnicu, za koju je rekao da je samo precizirana te da se činjenično ne razlikuje od prethodne.

Odbrana optuženog će se o izmijenjenoj optužnici izjasniti na idućem ročištu, koje je zakazano za 30. juni ove godine.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English