Članak

Kos i ostali: Šutnja o dešavanjima na Branjevu

14. Juna 2011.00:00
Na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) nisu znali da u julu 1995. godine idu strijeljati ljude u Branjevu (općina Zvornik).

This post is also available in: English

 

Dragan Todorović, nekadašnji logističar Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, tvrdi da vojnici koji su išli 15. ili 16. jula 1995. godine u Branjevo – a među kojima su bili optuženi Franc Kos i Vlastimir Golijan – nisu znali šta će tamo raditi.

“Oni su znali gdje idu, ali nisu znali šta će tamo raditi”, kazao je Todorović, dodavši da je iz Desetog diverzantskog odreda na Branjevo otišlo više od pet, ali manje od deset vojnika.

Franca Kosa, Vlastimira Golijana, Stanka Kojića i Zorana Goronju, bivše pripadnike Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, Tužilaštvo BiH tereti za učešće u ubistvima više od 800 Srebreničana koji su bili na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Kos je bio komandir voda u Desetom diverzantskom odredu, a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Svjedok je u sudnici prepoznao četvoricu optuženih kao pripadnike Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Todorović je kazao da je kolegama koji su otišli u Branjevo obezbijedio materijalno-tehnička sredstva, ali s njima nije razgovarao o onome što su tamo radili jer, kazao je, to je bilo “pravilo jedinice” koje su svi potpisali.  

“Za ubistva na Branjevu saznao sam iz medija, kada su se počele iskopavati grobnice i spominjati pripadnici moje jedinice”, kazao je Todorović.

Svjedok je istaknuo da je njegova jedinica bila direktno odgovorna Glavnom štabu VRS-a i komandantu Ratku Mladiću, te da je i ugovore s pripadnicima jedinice u ime Glavnog štaba potpisao Mladić.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, nakon više od 15 godina provedenih u bjekstvu, uhapšen je u Srbiji 26. maja ove godine. Prebačen je 31. maja u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu, gdje će mu se suditi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

“Deseti diverzantski vod je ušao u Srebrenicu 9. ili 10. jula 1995. godine. Ušli smo u Srebrenicu bez otpora. Bila je naredba da izvršimo deblokadu svih važnijih objekata”, kazao je svjedok, istaknuvši da im je nakon toga došao šef Mladić i čestitao.

Na ovom suđenju Odbrana je unakrsno ispitala Rifata Kešetovića, vještaka sudske medicine, kojeg je Tužilaštvo BiH saslušalo 3. juna ove godine.

Vještak Kešetović je rekao da se analizom kostiju ne može sto posto utvrditi uzrok smrti.

“Bilo je slučajeva da su kosti jednog tijela pronađene u više grobnica”, kazao je Kešetović.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. juni ove godine, kada je planirano ulaganje materijalnih dokaza Tužilaštva BiH.

A.S.

This post is also available in: English