Članak

Jević i ostali: Dvostruko manji broj ubijenih

9. Juna 2011.00:00
U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, vještak Odbrane je izjavio da se s primarnim masovnim grobnicama Ravnice i Glogova (općina Bratunac) može povezati 512 tijela.

This post is also available in: English

 Vještak Odbrane Ljubiša Simić naveo je da je u ovaj broj uključeno 56 tijela koja su pronađena u sekundarnoj masovnoj grobnici Zeleni Jadar, a za koja je DNK analizom potvrđeno da su dijelovi posmrtnih ostataka pronađeni i u primarnim grobnicama Ravnice i Glogova.

Prema njegovom nalazu, broj identifikovanih iz ovih primarnih grobnica je dvostruko manji od broja koji je utvrdio vještak Tužilaštva BiH Vedo Tuco, koji je naveo da se radi o 1.076 tijela.

“Vještak Tužilaštva je u ukupan broj uključio i 560 identifikovanih u sekundarnim grobnicama, koje pokušava spojiti sa Glogovom. Međutim, za samo 56 tijela se na osnovu DNK analize može tvrditi da vode porijeklo iz Glogove, a ostalo mogu biti pretpostavke”, objasnio je Simić, koji je zaposlen na Klinici za neurohirurgiju u Banjoj Luci.

Tužilaštvo je tokom postupka izvodilo dokaze o tome kako su tijela muškaraca bošnjačke nacionalnosti ubijenih 13. i 14. jula u Kravici pokopana u Glogovi, a potom prebačena u sekundarne grobnice.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici ubijeno je više od 1.000 muškaraca. Za učešće u ovim ubistvima, kao i prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice, sudi se Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću.

Jević je, kako se navodi, bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske, Đurić i Ikonić komandiri četa u ovoj jedinici, a Marković komandir jednog od vodova.

Vještak Simić, kojeg je angažovala Đurićeva Odbrana, rekao je da je svoj nalaz i mišljenje sačinio na osnovu forenzičkih izvještaja Haškog tribunala i Međunarodne komisije za nestale (ICMP).

“Ja sam preuzeo njihovo mišljenje i samo razvrstao podatke… Za jednu petinu, ili 120 osoba, nije utvrđen uzrok smrti”, rekao je Simić, dodavši da su u nalazima haških forenzičara kao uzrok smrti navedene povrede od pješadijskog oružja, granata i drugog minobacačkog oružja, te bombi.

Vještak je naveo da je prema posmrtnim ostacima 14 osoba utvrđeno da su im bile povezane ruke ili oči.

U unakrsnom ispitivanju Tužilaštva BiH, vještak je rekao da po struci nije vještak sudske medicine, a tužiteljka Remzija Smailagić rekla je da prigovara njegovom nalazu, te da će šire obrazloženje biti izneseno u završnoj riječi.

 

Nastavak suđenja je 13. juna 2011.  

M.T.

This post is also available in: English