Vijesti


Selimović i ostali: Ispitivanja bez maltretiranja 7. Jula 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, svjedok Odbrane je rekao da su bezbjednjaci Petog korpusa Armije BiH i Državne službe bezbjednosti ispitivali ratne zarobljenike u sabirnom centru u Cazinu, ali da ih nisu maltretirali.
Karadžić: Podjela pozicija 7. Jula 2011. Članak Vještak Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću izjavio je da je u oktobru 1991. godine srpska strana imala plan koji je sadržavao mogućnosti za decentralizaciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tadašnje Socijalističke Republike BiH.
Lokalno pravosuđe – Tanasić i Boroja: Sedam godina za zločine u Banjoj Luci 7. Jula 2011. Članak Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Nenada Tanasića i Tihomira Boroju, bivše pripadnike Centra javne bezbjednosti (CJB) u tom gradu, na po tri i po godine zatvora u zbog učešća u zločinima nad civilima 1995. godine.
Kornjača i ostali: Zloglasna Mostina 5. Jula 2011. Članak Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je saznala da je optuženi Milun Kornjača izvršio ubistva nekih ljudi na Mostini.
Ratko Mladić odstranjen iz sudnice 4. Jula 2011. Članak Nakon što je Pretresno vijeće Haškog tribunala evidentiralo da se Ratko Mladić izjašnjava da nije kriv za zločine u BiH, optuženi je odstranjen iz sudnice.
Lalović: Završen dokazni postupak 1. Jula 2011. Članak Na Sudu BiH završen je dokazni postupak na suđenju Slavku Laloviću, optuženom za zločine u Kalinoviku. Iznošenje završnih riječi Sudsko vijeće zakazalo je za 18. august ove godine.
Lokalno pravosuđe – Bogdanić: Šest godina zatvora 1. Jula 2011. Članak Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Miladina Bogdanića na šest godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kotor-Varoši.
Karadžić: Borba za činjenice 1. Jula 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću završeno je petodnevno svjedočenje Milorada Davidovića, nakon čega je počelo saslušanje zaštićenog svjedoka Haškog tužilaštva KDZ 531.
Lokalno pravosuđe – Bogdanić: Šest godina zatvora 1. Jula 2011. Članak Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Miladina Bogdanića na šest godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kotor-Varoši.
Pelemiš i Perić: Optuženi nenadležan za zarobljenike 1. Jula 2011. Članak Iznošenjem dopunjenog nalaza i mišljenja vještaka Odbrane završen je dokazni postupak na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici.