Članak

Ratko Mladić odstranjen iz sudnice

4. Jula 2011.00:00
Nakon što je Pretresno vijeće Haškog tribunala evidentiralo da se Ratko Mladić izjašnjava da nije kriv za zločine u BiH, optuženi je odstranjen iz sudnice.

This post is also available in: English

“Ne date mi branioca, niste sud… Ne date mi da dišem”, kazao je Mladić nakon što je sudija Alphons Orie počeo da čita optužnicu.

Mladić je više puta upozoravan zbog ometanja Pretresnog vijeća, zbog čega je donesena odluka da bude odstranjen iz sudnice.

Tokom izvođenja optuženog iz sudnice, mnogobrojne žrtve koje su bile prisutne u galeriji za javnost Haškog tribunala negodovale su izjavljujući da “ne mogu da dišu ni njegove žrtve” i nazivajući ga “ubicom kako bošnjačkog, tako i srpskog naroda”.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), uhapšen je u Srbiji 26. maja ove godine, nakon više od 16 godina provedenih u bjekstvu.

Mladiću se na teret stavlja učešće u genocidu i zločinima protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Mladić se, prema optužnici, tereti u 11 tačaka za genocid počinjen 1992. u sedam bosanskohercegovačkih općina, te 1995. godine u Srebrenici.

Tužilaštvo u Haagu ga tereti za progon nesrpskog stanovništva u 20 općina u BiH, kao i uzimanje za taoce osoblja Ujedinjenih nacija (UN) 1995. godine i učešće u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, tokom koje je ubijeno više stotina osoba, među kojima su i djeca i žene.

Optuženi je prebačen u pritvor u Haagu 31. maja ove godine, a na prvom pojavljivanju pred sudijama branio ga je privremeni branilac Aleksandar Aleksić.

Mladić je na prvom pojavljivanju, 3. juna ove godine, zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa optužnicom prije nego se izjasni o krivici.

Na ovom ročištu Mladić je tražio da mu se osigura prisustvo advokata Miloša Šaljića iz Beograda, koji ga je zastupao dok je bio u ekstradicijskom pritvoru.

Sudija Orie je kazao optuženom da Sekretarijat Tribunala razmatra kvalifikacije advokata Šaljića, kao i drugog predloženog Alaksandra Mezjajeva.

“Tražim da budu dva advokata, Šaljić i Mezjajev. Šaljić je bio vojni sudija. Posjetio me je u ćeliji i razgovarali smo četiri sata. Molim da dođe Mezjajev da se upoznamo i s mojim sinom napravimo koncept odbrane”, rekao je Mladić.

Branilac Aleksić, koji je prisustvovao ovom ročištu, kazao je da optuženi odbija suradnju s njim u zadnjih nekoliko dana i da zbog toga traži da bude razriješen.

Pretresno vijeće je odbilo prijedlog da Aleksić napusti ovo ročište, te su ga obavezali da primi dokumente koje je Tužilaštvo u Haagu objelodanilo za Odbranu optuženog.

“Kada bude imenovan glavni branilac Mladiću, vi ćete, Aleksiću, da predate dokumente koje ćete zaprimiti, kako ne bi bili negdje zagubljeni”, kazao je Orie.

E.M.

This post is also available in: English