Članak

Lokalno pravosuđe – Bogdanić: Šest godina zatvora

1. Jula 2011.00:00
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Miladina Bogdanića na šest godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Prema presudi Okružnog suda u Banjoj Luci, Bogdanić je u septembru 1993. godine ubio Muju Kovačevića u selu Vakufci (općina Kotor-Varoš) pucajući iz automatske puške.

Vesna Stanković-Ćosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da je Optužba dokazala da je optuženi počinio ratni zločin koji mu se stavlja na teret.

“Kao olakšavajuće okolnosti Sud je cijenio to što Bogdanić nije ranije osuđivan, što je otac maloljetne djece, kao i to da je puno vremena prošlo od kada je počinjen zločin. Kao otežavajuće okolnosti uzeto je to što je optuženi ubio svog dobrog prijatelja radi materijalne koristi i nacionalne mržnje”, rekla je Ćosović.

Valentina Stanić, Bogdanićeva braniteljica, kazala je za BIRN – Justice Report da nije zadovoljna presudom.

“Odbrana posjeduje dokaze da je Bogdanić nevin i Sud je upravo osudio nevinog čovjeka. Zbog svega toga uložićemo žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske”, kazala je Stanić.

G.O.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English