Članak

Selimović i ostali: Ispitivanja bez maltretiranja

7. Jula 2011.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, svjedok Odbrane je rekao da su bezbjednjaci Petog korpusa Armije BiH i Državne službe bezbjednosti ispitivali ratne zarobljenike u sabirnom centru u Cazinu, ali da ih nisu maltretirali.

This post is also available in: English

Edin Kovačević, nekadašnji upravnik sabirnog centra koji je formiran u novembru 1993. godine u krugu preduzeća “Rad” u Cazinu, rekao je da se razgovor sa zarobljenim srpskim vojnicima obavljao nakon što Peti korpus izda saglasnost, te da je među ispitivačima bio i optuženi Mehura Selimović.

“U prostorijama brigade, koje su od sabirnog centra udaljene oko 100 metara, vršilo se ispitivanje. Vodila se evidencija ko je i s kojim zarobljenikom vodio razgovor. Nije mi poznato da su neki tokom ispitivanja bili maltretirani jer su mi izgledali normalno kada su se vraćali”, rekao je Kovačević, koji je iskaz dao u korist Odbranâ optuženih Selimovića i Adila Ružnića.

Tužilaštvo BiH tereti Selimovića i Ružnića te Emira Mustafića da su od 1994. do 1996. godine pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske, te civila, u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu. Kako se navodi u optužnici, prilikom ispitivanja optuženi su zarobljenike fizički maltretirali.

U optužnici se navodi da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, a Mustafić vojni policajac.

Govoreći o uslovima u kojima su zarobljenici boravili u sabirnom centru u Cazinu, svjedok je rekao da su oni spavali na paletama na koje su stavljali po dvije deke, te da su dobivali dvije deke za pokrivanje. Dozvoljeno im je bilo, kako je kazao, da odlaze u toalet i da se kupaju, dok su hranu dobivali iz istog kazana kao i njihov upravnik i čuvari.

“Svakodnevno sam ih obilazio i pitao imaju li nekih problema. Stekao sam dojam da su imali povjerenje u mene”, rekao je Kovačević, dodavši da su zarobljenici razmijenjeni u martu 1995. godine.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Ljubomir Samardžija, nekadašnji službenik Državne bezbjednosti i svjedok Selimovićeve Odbrane, koji je kazao da je u sklopu prikupljanja obavještajnih podataka obavljao razgovore sa zarobljenicima koji su bili zatvoreni na području Krajine.

“Nikada nisam bio grub prema njima, a nisam ni saznao da je neko nad njima primjenjivao silu tokom ispitivanja”, rekao je Samardžija.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Samardžija je kazao da mu je poznato da je jedne prilike zatvorenik “go provozan po Bihaću”.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. juli ove godine.

A.J.

This post is also available in: English