Članak

Lokalno pravosuđe – Tanasić i Boroja: Sedam godina za zločine u Banjoj Luci

7. Jula 2011.00:00
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Nenada Tanasića i Tihomira Boroju, bivše pripadnike Centra javne bezbjednosti (CJB) u tom gradu, na po tri i po godine zatvora u zbog učešća u zločinima nad civilima 1995. godine.

This post is also available in: English

Olga Malešević, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Okružni sud u Banjoj Luci “utvrdio” da su Tanasić i Boroja počinili ratni zločin, ali da Optužba nije dokazala da su oni odgovorni za smrt Nazife Šomić.

“Sud nije našao otežavajuće okolnosti na strani optuženih, zbog čega su im izrečene blaže kazne. Olakšavajuće okolnosti su njihova ranija neosuđivanost, kao i korektno vladanje na sudu, i to što su porodični ljudi”, rekla je Malešević.

U presudi se navodi da su Tanasić i Boroja 19. septembra 1995. došli do kuće Nazife Šomić u ulici Vojvode Stepe Stepanovića u banjalučkom naselju Obilićevo i pokušali da ubiju njenog sina Muharema, kojeg su pretukli, a potom odvezli u naselje Vrbanja, gdje su ga izbacili misleći da je mrtav.

Prema navodima presude, Muharem je bio pri svijesti i čuo je kad jedan drugome govori: “Pucaj!”, a ovaj mu odgovara: “Šta ćeš pucati, vidiš da je gotov!?”

Potom su se Tanasić i Boroja vratili do kuće Šomića, odakle su Nazifu odvezli u nepoznatom pravcu. Tijelo Nazife Šomić pronađeno je 25. jula 1996. godine u kanjonu rijeke Vrbas u mjestu Tijesno kod Banje Luke.

Tanasić i Boroja uhapšeni su polovinom decembra prošle godine, od kada se nalaze u pritvoru. Nakon izricanja presude, Okružni sud u Banjoj Luci ukinuo im je pritvor.

U kaznu zatvora će Tanasiću i Boroji biti uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru, od 14. decembra prošle godine.

G.O.

——————————————————————————————

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English