Članak

Pelemiš i Perić: Optuženi nenadležan za zarobljenike

1. Jula 2011.00:00
Iznošenjem dopunjenog nalaza i mišljenja vještaka Odbrane završen je dokazni postupak na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici.

This post is also available in: English

Vještak Radovan Radinović je rekao da optuženi Pelemiš kao zamjenik komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) nije bio odgovoran za zarobljenike koji su bili zatvoreni u Pilici (općina Zvornik), a potom pogubljeni na Ekonomiji Branjevo sredinom jula 1995. godine.

Vještaka Radinovića, koji je u decembru prošle godine iznio svoj nalaz i mišljenje na ovom suđenju, Odbrana optuženog Pelemiša je pozvala kako bi opovrgnuo nalaz i mišljenje Richarda Butlera, vještaka vojne struke, koji je 14. aprila ove godine dao iskaz u korist Tužilaštva BiH.

Butler je tada kazao da je Pelemiš bio odgovoran što zarobljenici u školi i Domu kulture u Pilici nisu bili zaštićeni, te da u odsustvu komandanta bataljona najveću odgovornost snosi njegov zamjenik.

“Bataljon ne može imati zonu odgovornosti, kako tvrdi Butler, već rejon odbrane. U rejonu odbrane Prvog bataljona Zvorničke brigade se ne nalaze škola ‘Kula’ i Dom kulture u Pilici, kao i Ekonomija Branjevo”, rekao je vještak Radinović.

Radinović je naveo da komanda Prvog bataljona ne može biti odgovorna za Srebreničane u Pilici zbog toga što nije učestvovala u njihovom zarobljavanju. Za zarobljenike koji su dovedeni u Zvornik, prema vještaku Radinoviću, odgovoran je Drinski korpus VRS-a.

Pelemiša i Perića, nekadašnje članove komande Prvog bataljona Zvorničke brigade, optužnica tereti da su 15. i 16. jula 1995. godine učestvovali u ubistvima oko 1.200 Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo, te za ubistva oko 600 muškaraca u Domu kulture u Pilici.

U optužnici stoji da su zatvorenici prethodno boravili u školi “Kula” u Pilici, te da je Perić, uz znanje i pod komandom Pelemiša, pronašao i rasporedio vojnike Prvog bataljona da obezbjeđuju to područje.

Prema vještaku Radinoviću, komandant ili u ovom slučaju zamjenik komandanta Prvog bataljona nije nadležan za svoje pripadnike ako se nalaze izvan rejona odbrane njegovog bataljona.

“Nije ispravna teza Butlera da se odgovornost komande bataljona proteže do lokacije gdje pripadnici tog bataljona žive. Ako je Pelemiš i poslao vojnike na zadatak na lokaciju koju kontroliše druga jedinica, onda je za te vojnike ta jedinica i nadležna”, rekao je Radinović.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembar, kada će Tužilaštvo početi sa iznošenjem završne riječi.

A.J.

This post is also available in: English