Vijesti


Karadžić: Povez na oči i čaša vode 24. Novembra 2011. Članak Iskazom Bošnjaka koji je u julu 1995. preživio strijeljanje u selu Orahovac kod Zvornika, tužioci na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu započeli su izvođenje dokaza o genocidu u Srebrenici.
Zatraženo produženje pritvora Zemiru Kovačeviću 24. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Zemiru Kovačeviću, nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osumnjičenom za zločine u Sijekovcu i Bosanskom Brodu.
Lokalno pravosuđe – Zenica: Dvije optužnice do kraja godine 24. Novembra 2011. Članak Redžo Delić, šef odjela za ratne zločine i privredni kriminal u Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), najavio je da će do kraja godine podići dvije optužnice, za ratne zločine počinjene na području Breze i Tešnja.
Lokalno pravosuđe – Trninić: Apsolutna zastara 24. Novembra 2011. Članak Milan Trninić iz Gradiške u Okružnom sudu u Banjoj Luci oslobođen je optužbi da je 1993. godine pretukao Huseina Purivatru, koji je od povreda preminuo.
Postavljen novi branilac Đorđislavu Aškrabi 24. Novembra 2011. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH postavilo je novog branioca Đorđislavu Aškrabi, optuženom za zločine u Kalinoviku, nakon što je na vlastiti zahtjev razriješen dosadašnji advokat Žiko Krunić.
Jević i ostali: Dvije verzije o počinjenim ubistvima 24. Novembra 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o ubistvima koja su se dogodila dok je s kolegama iz policijskog Centra za obuku na Jahorini obezbjeđivao dio puta između Konjević Polja i Bratunca.
Usaglašen tajni protokol 23. Novembra 2011. Članak Predstavnici tužilaštava BiH i Srbije usaglasili su tekst Protokola o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Uskoro saslušanje Monike Simonović 22. Novembra 2011. Članak Monika Ilić rođena Simonović predata je policiji Brčko Distrikta, gdje je izvršena kriminalistička obrada i utvrđen njen identitet, nakon čega će je saslušati u Tužilaštvu.
Osmić: Preblaga ili previsoka kazna 22. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH i Odbrana iznijeli su žalbe na presudu kojom je u martu ove godine Alija Osmić osuđen na 11 godina za zločine u Bugojnu.
Pustivuk: Okončan dokazni postupak 22. Novembra 2011. Članak Saslušanjem posljednjih svjedoka Vijeća Suda BiH, okončan je dokazni postupak na suđenju Srpku Pustivuku, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. godine na području općine Ilijaš.