Članak

Odgođeno suđenje Radovanu Stankoviću

7. Novembra 2012.00:00
Početak suđenja Radovanu Stankoviću za bjekstvo iz zatvora u Foči, gdje je služio kaznu zbog zločina počinjenog u tom gradu, odgođeno je jer optuženi nije došao.

This post is also available in: English

Biljana Ćuković, sutkinja Suda BiH, kazala je da, ukoliko optuženi ponovo odbije pojaviti se u sudnici, sudski postupak će se voditi bez njega, odnosno u prisustvu njegovog branioca.

“Stanković ne želi pristupiti u Sud, jer smatra da je optužnica lažna, a i da ovaj Sud nije nadležan da vodi ovaj postupak. Upozorio sam ga na posljedice nedolaska i pojasnio da se proces može voditi i bez njega”, rekao je Milenko Vojo Radović, branilac optuženog.

Sutkinja Ćuković je kazala da je optuženi ranije obavijestio Sud da ne želi prisustvovati suđenju.

“Optuženi će pismenim putem biti obaviješten da se postupak može voditi bez njega i da se može donijeti takvo rješenje. Bit će obaviješten i o posljedicama nedolaska na suđenje”, pojasnila je sutkinja.

Novi termin za početak suđenja zakazan je za utorak, 13. novembar.

Stanković je odbijao da se pojavi i na ročištu za izjašnjenje o krivici, pa je u njegovo ime Sud konstatovao da negira optužbe.

U martu 2007. Sud BiH je osudio Stankovića za zločin protiv čovječnosti nad bošnjačkim civilima u Foči počinjen u drugoj polovini 1992. godine.

On je, kao bivši pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen krivim za više zločina, između ostalih za silovanje zatočenica, od kojih su neke bile maloljetne.

Nakon izricanja presude upućen je u zatvor u Foči, ali je pobjegao 25. maja 2007. godine dok je iz zatvora sprovođen na ljekarski pregled u fočanski Medicinski centar. Nakon što je izašao iz specijalnog vozila – kako se navodi u optužnici – on je snažno odgurnuo stražara, ušao u drugi automobil i pobjegao.

Poslije skoro pet godina provedenih u bjekstvu, policija je saznala da se Stanković ponovo nalazi u Foči, te je uhapšen 21. januara ove godine i vraćen u isti zatvor.

S.U.

This post is also available in: English