Članak

Bašić i Šijak: Nezgodno ranjavanje

6. Novembra 2012.00:00
Svjedok optuženog Mirsada Šijaka, kojem se, zajedno sa Muhidinom Bašićem, sudi za silovanje 1994., izjavio je da je optuženi u januaru te godine bio ranjen u donje ekstremitete i spolni organ.

This post is also available in: English

Svjedok Ismet Abdulahović je kazao da se Šijak zbog ranjavanja liječio mjesec dana, a da je povremeno radio.

Bašić i Šijak su optuženi da su 25. januara 1994. u zatvoru koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu, s dva nepoznata vojnika, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Svjedok Abdulahović je kazao kako je Šijak 6. januara 1994., zajedno sa još pet vojnih policajaca, ranjen, ali da je nakon liječenja povremeno radio i da je oko mjesec dana šepao.

“Šijak se liječio, ali je povremeno dolazio na posao. On je 25. januara bio na sastanku u Generalštabu Armije BiH (ABiH) u Kaknju”, rekao je Abdulahović.

Svjedoci Odbrane Rifet Sokolar i Sabahudin Operta također su naveli da je optuženi Šijak bio ranjen početkom januara, kao i da je bio 25. januara na vojnom sastanku u Kaknju.  

Operta je kazao kako je optuženi išao kao njegov tjelohranitelj u Kakanj, te da su bili na sastanku cijeli dan.

“Od ujutru do naveče, Šijak je bio sa mnom”, rekao je svjedok.

Rifet Sokolar je naveo kako je optuženi Šijak bio referent u organima bezbjednosti 122. lake brigade ABiH, te je prisustvovao sastanku sa Sabahudinom Opertom.

“Na sastanku u Kaknju je sjedio preko puta mene”, kazao je Sokolar.

Nastavak suđenja je 12. novembra.
                                                                                                                                             

M.B.

This post is also available in: English