Članak

Planinčić i ostali: Optuženi zapucao uzrak i pobjegao

7. Novembra 2012.00:00
Fikret Planinčić, jedan od četvorice optuženih za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši, izjavio je da nije učestvovao u napadu na selo Serdari u septembru 1992. godine, kada su ubijeni srpski civili, već da je samo s obližnjeg brda zapucao uzrak i pobjega

This post is also available in: English

o.

Svjedočeći u svoju korist, Planinčić je kazao kako 1992. nije bio pripadnik nijedne vojne formacije, ali da je po potrebi išao u “ispomoć” na različite lokacije u Kotor-Varoši.

Noć uoči napada na selo Serdare, kako je ispričao, bio je na liniji na Ćirkinom Brdu kada je došao Besim Ćehić i “zamolio” ga da sutradan, 17. septembra, ode na lokaciju u blizini sela Serdari i da ispali hitac “ako čuje buku”.

“Dao mi je municiju i ja sam rano ujutro došao na brdašce Pobrdalji. Nakon nekog vremena čula se buka iz pravca sela Sakani, gdje je bila srpska vojska, i odmah sam ispalio rafal uzrak i pobjegao”, kazao je Planinčić.

Na pitanje tužioca Dragana Čorlije da li smatra da je tim činom pomagao u izvršenju napada, Planinčić je negativno odgovorio, objasnivši da on nije znao koji je bio cilj ispaljivanja rafala uzrak.

Prema optužnici, Fikret Planinčić je, zajedno sa Rasimom Lišančićem, Seadom Menzilom i Mirsadom Vatračem, učestvovao u napadu na selo Serdari 17. septembra 1992. prilikom čega je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti ubijeno. Oni su, kako se navodi, bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoši.

Na suđenju je u svoju korist svjedočio i drugooptuženi Rasim Lisančić, koji je također negirao da je učestvovao u ovom napadu. On je ispričao kako je izbjegao iz svog sela Hanifići u selo Bilice, gdje je ostao do 18. oktobra.

“Bio sam u nekoj napuštenoj kući sa još osam muškaraca, i rekli su mi da, ako ne mogu ići na liniju, čuvam stoku, i to sam i radio”, kazao je Lišančić i dodao da nije išao u Serdare.

Na pitanje njegovog advokata Izeta Baždarevića ko je prijetio Gini Serdar, koja je zarobljena u tom selu tokom napada, Lišančić je odgovorio da je to bio njegov brat, a ne on, kao što navode svjedoci.

“Moj brat Muharem Lisančić je bio pijan i stavio je čakiju Gini pod vrat, zahtjevajući da mu kaže ko je ubio našu sestru Nuru, koja je poginula 14. avgusta 1992. godine”, naveo je drugooptuženi.

Unakrsno ispitivanje optuženog Lišančića će se nastaviti 13. novembra.
                                                                                                                                         

M.B.

This post is also available in: English