Članak

Korićanske stijene: Inspektori negirali pritisak

6. Novembra 2012.00:00
U nastavku obnovljenog suđenja četvorici optuženih za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, istražitelji Državne agencije za istage i zaštitu (SIPA) negirali su da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka koji su to tvrdili na suđenju.

This post is also available in: English

Ejub Zukić i Mevludin Mujezinović, istražitelji SIPA-e, potvrdili su da su 2006. godine, s ciljem istraživanja zločina na Korićanskim stijenama, uzeli izjave od Luke Ignjatovića i Vitomira Lakića, vozača kamiona u konvoju kojim je odvoženo stanovništvo iz Prijedora.

“Ne, apsolutno nismo vršili pritisak, a nismo ni bili u toj poziciji. U tom momentu nismo imali informacije o izvršiocima”, rekao je Zukić.

Istražitelji su pozvani nakon što su svjedoci Ignjatović i Lakić na suđenju 23. oktobra negirali da su optuženog Dušana Jankovića vidjeli na lokalitetu Korićanskih stijena, ustvrdivši da su u istrazi govorili suprotno zbog pritiska istražitelja SIPA-e.

Zukić je kazao da je njegov kolega Mujezinović postavljao pitanja svjedocima, a da je on kucao ono što su pričali. Kako je naveo, Ignjatović je prvi koji je spomenuo optuženog Dušana Jankovića.

“Prvi put je spomenuto ime jednog od osumnjičenih kao ime lica koje je rukovodilo ekipom – Dušan Janković. To ime nam je u tom momentu bilo apsolutno nepoznato. Rekao je da mu je to komšija. (…) Kazao je da je te policajce predvodio njegov komšija Dušan Janković”, ispričao je Zukić.

Za ovaj zločin, osim Jankoviću, sudi se Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Svjedok Zukić je naveo da je dan nakon Ignjatovića saslušan Vitomir Lakić, ali da se njihove izjave, iako su bili u istom kamioni, nisu podudarale.

Oba istražitelja su kazala da su spremna da se suoče sa Ignjatovićem i Lakićem. Istražitelj Mujezinović je rekao da je iznenađen što su Ignjatović i Lakić, koji su, prema njegovom iskazu, bili korektni prema njemu i njegovom kolegi, promijenili iskaz.

“Gospodin Ignajtović je spomenuo svog komšiju Dušana Jankovića. Kazao je da je naređivao policiji, da ga je vidio tokom puta. Uglavnom, da je bio prisutan cijelo vrijeme. To je prvi put da se spominje to ime i prezime”, rekao je Mujezinović.

On je također naveo da oni u tom trenutku nisu znali ko su izvršioci, tako da nisu mogli vršiti pritisak.  

Nastavak suđenja je 6. novembra, kada će u svoju korist svjedočiti optuženi Janković.
                                                                                                                                        
                                                                                                                                    A.S.
                                                                                                                                            

Povezani članci

This post is also available in: English