Vijesti


Lokalno pravosuđe – Bihać: Pronađena dva tijela 16. Novembra 2011. Članak Po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću započela je ekshumacija na lokalitetu Duliba u bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac, a u sklopu istrage masovnih ubistava civila bošnjačke nacionalnosti počinjenih u septembru 1992. godine.
O naslijeđu Tribunala u Haagu 16. Novembra 2011. Članak Oko 400 učesnika iz cijelog svijeta okupilo se u Haagu na dvodnevnoj konferenciji “Globalno naslijeđe Haškog tribunala” kako bi istražili uticaj rada ovog suda na međunarodno humanitarno pravo i krivični postupak.
Karadžić: Zatražena nova pauza 14. Novembra 2011. Članak Bivši predsjednik Republike Srpske zatražio je da mu Vijeće Haškog tribunala odobri jednomjesečnu pauzu u suđenju prije početka izvođenja dokaza koji se odnose na genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.
Karadžić: Teritorije bez nesrba 13. Novembra 2011. Članak Svjedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću, nekadašnji zvaničnik Ujedinjenih nacija (UN) Charles Kirudja je kazao da su vlasti bosanskih Srba u ljeto 1992. godine prisilno iselile više hiljada Bošnjaka iz Bosanskog Novog, koji su zatim preko Hrvatske bili p
Potrebna bolja implementacija Strategije 11. Novembra 2011. Članak Tokom dvodnevnog sastanka Strukturnog dijaloga o pravosuđu, zaključeno je kako je neophodno više raditi na provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Novo hapšenje za zločine počinjene u Orašcu 10. Novembra 2011. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), uhapsili su u Bijeljini Gorana Mihajlovića, koji se sumnjiči za zločine nad civilima počinjene 1992. godine u bihaćkom selu Orašac.
Ratko Mladić odsutan zbog bolesti 10. Novembra 2011. Članak U pisanom podnesku Sudskom vijeću Haškog tribunala, Ratko Mladić je najavio da zbog bolesti neće prisustvovati ročištu zakazanom za 10. novembar ove godine.
Vuković i Tomić: Pozivanje novih svjedoka 9. Novembra 2011. Članak Na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo je prijedlog Odbranâ da se pozovu tri svjedoka.
Zečević i ostali: U autobusu sa optuženim 9. Novembra 2011. Članak Svjedok Odbrane na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama rekao je da je optuženi Marinko Ljepoja bio sa njim 21. augusta 1992. godine, nakon što je došlo do kvara na autobusu kojim su prevoženi civili iz Prijedora prema Travniku.
Marjanović: Odvođenje oca 9. Novembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Rogatici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je oca zadnji put vidio u mjestu Borike, gdje je njegovu porodicu doveo optuženi Zoran Marjanović.