Članak

Mladić: Legitimni vojni ciljevi

13. Novembra 2012.00:00
U nastavku suđenja pred Haškim tribunalom, Odbrana Ratka Mladića nastojala je osporiti nalaze istraga kojima je utvrđeno da je Vojska Republike Srpske (VRS) bila odgovorna za napade granatama i snajperima na civile u Sarajevu 1994. i 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedočeći pod pseudonimom RM-110, sarajevski policajac koji je učestvovao u istragama incidenata snajperisanja i granatiranja kazao je da je bilo utvrđeno da su napadi došli iz pravca na kojem su bili položaji VRS-a.

Među incidentima koje je RM-110 istraživao bila je i eksplozija ispred tržnice Markale 28. avgusta 1995., u kojoj je, po optužnici, minobacačka granata ispaljena sa položaja VRS-a ubila 43, a ranila 75 osoba.

Haško tužilaštvo tereti Mladića za terorisanje građana Sarajeva dugotrajnom kampanjom snajperisanja i granatiranja, kao i genocid počinjen u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Ispitujući svjedoka o eksplozijama modifikovane avio-bombe i više minobacačkih granata u maju 1992. u ulici Safeta Hadžića, Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da su u blizini bile policijska stanica i zgrada RTV-a Sarajevo, što je svjedok potvrdio.  

Advokat Stojanović je zatim svjedoku predočio nalaz iz izvještaja bosanskih vlasti da su pale granate kalibra “90 milimetara” proizvedene “u nacističkoj Njemačkoj”. RM-110 je odgovorio da je to, na osnovu ostataka granate, utvrdio balističar iz njegove ekipe.

Na sugestiju branioca da takve granate, po ekspertima, ne postoje, svjedok je rekao da to “ne zna” i da za to “nije stručan”.

Mladićev branilac tvrdio je i da su zgrada RTV-a Sarajevo i policijska stanica bili “legitimni vojni ciljevi”, na šta je RM-110 uzvratio da je nemoguće odrediti šta je legitimni vojni cilj.

Prema iskazu RM-110, ni zgrada televizije ni policijska stanica nisu bile oštećene u napadu.

Svjedok je potvrdio da je istraga utvrdila da su granate gotovo istovremeno pale iz dva različita pravca – sa zapada, od Ilidže, i sa jugoistoka, iz Lukavice. Kazao je i da je planina Igman jugoistočno od tog mjesta, dodavši da ne zna ko je kontrolisao taj predio.

Advokat Stojanović ispitivao je svjedoka i o istrazi o napadu na tramvaj u centru Sarajeva iz oktobra 1994. godine. RM-110 izjavio je da je vozač tramvaja rekao istražiteljima da su rafali došli sa zgrade “Metalke” na Grbavici, četvrti koju su kontrolisale srpske snage.

Upitan na kojoj su visine od zemlje bile rupe od metaka na tramvaju, svjedok je rekao da se “ne može sjetiti”. Isti odgovor dao je i na pitanje da li su ulazne i izlazne rupe bile u istoj ravni.

Izvođenje dokaza protiv bivšeg komandanta VRS-a, Haško tužilaštvo nastavit će u utorak, 13. novembra.

                          R.M.

This post is also available in: English