Članak

Mladić: Ubijanje uglednih Prijedorčana

9. Novembra 2012.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Nusret Sivac govorio je o zatočeništvu u logoru Omarska i etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Prijedoru 1992. godine.

This post is also available in: English

Sivac je izjavio da su lokalni Srbi nasilno preuzeli vlast u Prijedoru u aprilu 1992, a da je “etničko čišćenje” nesrba započelo u maju iste godine.

Kako je posvjedočio, Sivac je, poslije prvog privođenja u logore Keraterm i Omarska, 10. juna 1992. bio oslobođen. Deset dana kasnije, bio je uhapšen i prebačen u Omarsku, gdje su stotine prijedorskih Bošnjaka držane pod “brutalno nehumanim uslovima”.

“Prebijani su, ubijani – naročito ugledniji Prijedorčani – mučeni, i nije im davano dovoljno hrane, a žene su zlostavljane”, izjavio je svjedok.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon bošnjačkih i hrvatskih civila iz 20 opština širom BiH. Prema optužnici, u sedam opština, uključujući i Prijedor, taj progon je dosegao razmjere genocida. On je optužen i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Sivac je precizirao da su “unutrašnje obezbjeđenje” u logoru činili pripadnici aktivne i rezervne policije i mobilisani pripadnici VRS-a, dok su logor spolja čuvale lokalne jedinice VRS-a.

Krajem jula 1992. godine, kako je rekao Sivac, u Omarsku su u 12 autobusa dovezeni Bošnjaci iz više sela sa područja Novog Brda, gdje je VRS prethodnog dana sprovela akciju “čišćenja”.

Mnogo dovedenih nesrba je istog dana ubijeno u Omarskoj, a pritvorenici su bili primorani da uklone tragove, ispričao je svjedok.

Sivac je izjavio i da su 17. jula 1992. logor Omarska obišli regionalni zvaničnici Srpske demokratske stranke (SDS) iz Banjaluke, zajedno sa kolegama iz Prijedora, predvođeni Radoslavom Brđaninom, predsjednikom Autonomne oblasti Bosanska krajina.

U delegaciji su bili, između ostalih, šef prijedorske policije Simo Drljača, ratni gradonačelnik Prijedora Milomir Stakić i šef policije u banjalučkom regionu Stojan Župljanin.

Brđanina je Tribunal u Haagu osudio na 33 godine zatvora zbog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima na području Bosanske krajine.

Prema svjedoku, pritvorenici su bili prinuđeni da se postroje ispred političara i “pjevaju srpske pjesme”.

Svjedok Sivac, koji je prije rata bio televizijski kamerman, u petak, 9. novembra, odgovaraće na unakrsna pitanja Odbrane.

R.M.

This post is also available in: English