Članak

Bojadžić: Krvavi nož

9. Novembra 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Sead Branković je kazao da je vidio kako optuženi Nihad Bojadžić tuče jednog zarobljenog vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

This post is also available in: English

Branković, bivši pripadnik Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH), rekao je da je jedne prilike 1993. godine u Jablanici ispitivao zarobljenog pripadnika Kažnjeničke bojne HVO-a, a da je u prostoriji s njim bio i pokojni Salem Dlakić koji je na sebi imao jurišni prsluk s nožem na poleđini.

“Nihad i Nedžad su prišli i počeli ga tući šakama i nogama, najviše po glavi i stomaku. Nihad uzima nož iz Salemovog prsluka i okreće se prema svjedoku C. Bio sam šokiran… Samo sam vidio krvav nož i kako govori svjedoku C da liže nož”, ispričao je Branković.

On je naveo da je kod zaštićenog svjedoka C vidio ranu u predjelu buta, te viknuo: “Dosta je!”, nakon čega su Bojadžić i Nedžad napustili prostoriju, a on je pozvao Vojnu policiju da zatočenika odvedu doktorima. Branković nije mogao reći gdje se nalazi prostorija u Jablanici u kojoj se ovaj slučaj dogodio, iako ju je detaljno opisao.

Branković je kazao da je zaštićeni svjedok C zarobljen na planini Bokševici kod Jablanice tokom sukoba između ABiH i HVO-a krajem juna 1993. godine.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” ABiH, optužen je, između ostalog, da je učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Branković se složio sa Bojadžićevom braniteljicom Edinom Rešidović da o ovom incidentu nije sačinio zabilješku niti je obavijestio nadređene.

Rešidović je potom upitala svjedoka da li je tačno da on nikada nije bio u toj prostoriji i da ne zna okolnosti, na što je on odgovorio da jeste bio, te da je u svjedočenju “okolnosti objasnio”.

Svjedoka je ispitao i optuženi Bojadžić, koji je rekao kako nije imao interesa da kontaktira sa zaštićenim svjedokom C i dodao da je u prostoriji u vrijeme događaja bilo sedam ljudi, na što je Branković odgovorio da toliko ljudi u sobu nije moglo stati.

Na ovom suđenju saslušan je svjedok Marinko Miličević, nekadašnji pripadnik brigade “Mija Tomić” HVO-a, koji je kazao da je 28. jula 1993. zarobljen prilikom napada ABiH na selo Doljani kod Jablanice.

On je dodao da je potom, sve do marta 1994. godine, bio zatočen u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici, gdje je vidio i zaštićenog svjedoka C.

Miličević je rekao da nikada nije vidio Nihada Bojadžića, ali je čuo da je bio zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar”, čija je komanda tada bila smještena u Jablanici.

Suđenje će biti nastavljeno 29. novembra.

A.J.

This post is also available in: English