Članak

Lokalno pravosuđe – Marković: Optuženi prevozio hranu

9. Novembra 2012.00:00
Na suđenju Milanu Markoviću za zločine počinjene na području Sokoca, četvorica svjedoka Odbrane ispričala su da je optuženi tokom 1992. i 1993. godine bio vozač u Prvoj romanijskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), te da je prevozio hranu na području

This post is also available in: English

“sarajevskog ratišta”.

Svjedoci Drago Đurković, Dragan Savčić, Milovan Đerić i Momir Bakmaz izjavili su pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu da su bili pripadnici Prve romanijske brigade i da je u jedinici s njima bio optuženi Marković.  

“Znam da je bio ovdje na sarajevskom ratištu – dio Grbavice, rejon Kovačića do Jevrejskog groblja. Viđao sam ga, prevozio je hranu. Odgovorno tvrdim da je bio. Viđao sam ga svakodnevno, on nas je vozio”, kazao je Đurković, dodavši da je na sarajevskom ratištu bio od maja 1992. do maja 1993. godine.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Markovića, bivšeg pripadnika jedinice VRS-a u Han Pijesku, da je od juna 1992. do marta 1993. premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području općine Sokolac.

Dragan Savčić je rekao da optuženi, kojeg poznaje iz djetinjstva, nije konfliktna osoba.

“Mislim da nije neka konfliktna ličnost, to mogu odgovorno da tvrdim. Ne znam nijedan primjer da je nekoga maltretirao”, kazao je Savčić.

On je također naveo da je Markovića viđao na sarajevskom ratištu, da je bio u pozadini i dovozio hranu.

Milovan Đerić je rekao da optuženog poznaje 30 godina, te da je 1992. i 1993. bio vozač u jedinici, a Momir Bakmaz je potvrdio da je optuženi vozio hranu.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. decembar, kada je planirano da u svoju korist svjedoči optuženi.

                                                                                                                                                     A.S.

This post is also available in: English