Vijesti


Karadžić: Zahtjev za privilegovane razgovore 13. Januara 2012. Članak Radovan Karadžić zatražio je od rukovodstva Pritvorske jedinice Haškog tribunala da mu odobre privilegovane razgovore putem mobilnog telefona s advokatom Peterom Robinsonom.
Planinčić i ostali: Grobna tišina 13. Januara 2012. Članak Na nastavku suđenja četvorici optuženih za zločin počinjen u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva kazao je da je poznavao svih 16 ubijenih u selu Serdari, među kojima su mu bili brat i otac.
Muderizović i ostali: Informacije sa terena 13. Januara 2012. Članak Dražen Đerić, pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pred Sudom BiH je objasnio kako je od “operativne veze” saznao da se optuženi Besim Muderizović raspitivao kod Soniboja Škiljevića za zarobljenike koji su bili u kasarni “Viktor Bubanj”
Karadžić: Srpska strana šutjela i čekala 13. Januara 2012. Članak Unakrsno ispitujući svjedoka Tužilaštva Josepha Kingorija, optuženi Radovan Karadžić ustvrdio je da su u ljeto 1995. godine evakuaciju bošnjačkih civila iz Srebrenice planirale “muslimanske vlasti u Srebrenici i Sarajevu” i zvaničnici i oficiri Ujedinjeni
Lokalno pravosuđe – Stevanović: Ročište zatvoreno za javnost 13. Januara 2012. Članak Pred Okružnim sudom u Trebinju počelo je suđenje Ranku Stevanoviću, koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Foča, saslušanjem dvije svjedokinje Optužbe na ročištu zatvorenom za javnost.
Karadžić: Hiljade mrtvih ljudi 11. Januara 2012. Članak Nakon trosedmične pauze, suđenje Radovanu Karadžiću u Haagu nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka iz Srebrenice koji je ispričao da je sredinom jula 1995. godine preživio strijeljanje kod brane u selu Petkovci.
Kuvelja: Preko hiljadu identificiranih iz Kravice 11. Januara 2012. Članak U nastavku suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, vještak sudske medicine Vedo Tuco govorio je o grobnicama na tom području dovodeći ih u vezu sa ubistvima počinjenim u Kravici.
Mujčinović i Hrustić: Nedolazak ključnog svjedoka 11. Januara 2012. Članak Nastavak suđenja za zločin počinjen u općini Srebrenik odgođen je nakon što jedan od pozvanih svjedoka Tužilaštva BiH nije pristupio na ročište.
Potrebni veći fondovi za procesuiranje ratnih zločina 11. Januara 2012. Članak Procesuiranje ratnih zločina zahtijeva veće fondove za podršku tužilaštvima i sudovima, zaključeno je na sastanku predstavnika pravosudnih institucija u BiH.
Macić: Sporazum o priznanju krivice 10. Januara 2012. Članak Državno tužilaštvo i Odbrana optuženog Miralema Macića dostavili su Sudu BiH sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u mjestu Bradina, u blizini Konjica, ali je zbog izostavljanja jedne tačke sporazum vraćen na dopunu.