Članak

Karadžić: Srpska strana šutjela i čekala

13. Januara 2012.00:00
Unakrsno ispitujući svjedoka Tužilaštva Josepha Kingorija, optuženi Radovan Karadžić ustvrdio je da su u ljeto 1995. godine evakuaciju bošnjačkih civila iz Srebrenice planirale “muslimanske vlasti u Srebrenici i Sarajevu” i zvaničnici i oficiri Ujedinjeni

This post is also available in: English

h nacija (UN).

Kingori, koji je tada bio vojni posmatrač UN-a u Srebrenici, negirao je to rekavši da je o planovima za evakuaciju čuo od oficira Vojske Republike Srpske (VRS) Momira Nikolića i drugih.

“Muslimanske vlasti u Srebrenici i Sarajevu, UN i izaslanik njihovog generalnog sekretara, pukovnik Karremans (komandant Holandskog bataljona UNPROFOR-a)… svi ste vi planirali odlazak muslimana, jedino je srpska strana ćutala i čekala šta će muslimani reći”, kazao je Karadžić.

Kenijski oficir Kingori uzvratio je da “UN nisu imale takve planove”.

“Nama su major Nikolić i pukovnik Vuković rekli da se Srbi zalažu za evakuaciju svih… To nije došlo iz UN-a, nego iz VRS-a”, naglasio je svjedok.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka koje je VRS pod njegovom vrhovnom komandom strijeljala u danima nakon što je 11. jula 1995. godine zauzela Srebrenicu. Po optužnici, VRS je iz enklave prognala hiljade žena i djece na bošnjačku teritoriju.

Prema optužnici, Karadžiću se na teret stavlja i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Haški tribunal je 2006. osudio Momira Nikolića na 20 godina zatvora zbog zločina u BiH.

Optuženi Karadžić je insistirao na tome i da Srebrenica, kao zaštićena enklava UN-a, nije bila demilitarizovana, a svjedok je rekao da je “demilitarizacija već bila okončana”.

“Vi tvrdite da u Srebrenici nije bilo vojnika, oružja, ni akcija Armije BiH (ABiH), a svi drugi u UN-u su vidjeli nešto potpuno drugačije”, kazao je Karadžić svjedoku.

Kingori je odgovorio da je “jedno sigurno – da je oružja na muslimanskoj strani bilo minimalno, iako smo vidjeli i mitraljeze”, i da se to nije moglo uporediti s naoružanjem i opremom VRS-a.

Upitan da li tvrdi da je Srebrenica bila demilitarizovana, Kingori je rekao da je sve teško naoružanje i “većina pješadijskog oružja” ABiH bilo predato UNPROFOR-u i pohranjeno u skladištu Holandskog bataljona.

“Što se mene tiče, demilitarizacija je time bila okončana”, kazao je svjedok.

Na tvrdnju optuženog da je, po dokumentima ABiH, predato oružje većinom bilo pokvareno, Kingori je rekao da nije provjeravao upotrebljivost tog oružja. Odgovarajući na pitanja optuženog o 28. diviziji ABiH, svjedok je konstatovao da u Srebrenici “nije bilo moguće” postojanje vojne divizije u pravom smislu riječi.

Unakrsno ispitivanje će se nastaviti 13. januara 2012. godine.

R.M.

This post is also available in: English