Članak

Kuvelja: Preko hiljadu identificiranih iz Kravice

11. Januara 2012.00:00
U nastavku suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, vještak sudske medicine Vedo Tuco govorio je o grobnicama na tom području dovodeći ih u vezu sa ubistvima počinjenim u Kravici.

This post is also available in: English

Predstavljajući izvještaj, Tuco je kazao da je ukupno 1.076 identificiranih osoba koje su ekshumirane na različitim područjima a povezuju se sa ubistvima u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

“Svi slučajevi dovedeni su u vezu s mjestom Kravica, gdje su se desila ubistva”, kazao je Tuco, dodavši da su u grobnicama nađeni i komadi fasade za koje je utvrđeno da su pripadali objektu u Kravici.

Vještak Tuco, koji je do sada učestvovao u ekshumacijama u BiH nakon kojih je identificirano preko 15.000 tijela, treći dopunski izvještaj iznio je na suđenju Božidaru Kuvelji, bišem pripadniku Centra za obuku na Jahorini, Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Kuvelja je optužen da je učestvovao u strijeljanju oko 100 zarobljenih Bošnjaka koji su na prevaru pozvani da izađu iz skladišta zbog pružanja ljekarske pomoći.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, pripadnici Centra za obuku Jahorina rafalnom paljbom su pucali u zarobljene civile ispred Zadruge u Kravici, dok je optuženi Kuvelja, pucajući iz automatske puške, vršio “ovjeravanje” svakog muškarca za kojeg bi se uvjerio da je još živ.

Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH, pitao je vještaka da pojasni šta znači identifikacijski broj, koji se stavlja prilikom iskopavanja grobnice.

“To je broj koji stoji tu sve dok se ne dobije ime i prezime nađene osobe, ali i na svim dokumentima kasnije, kao što su DNK nalaz i potvrda o smrti, i dalje stoji taj broj, jer se na taj način obezbjeđuje sigurnost slučaja”, pojasnio je vještak.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. januar 2012. godine.

M.B.

Povezani članci

This post is also available in: English