Članak

Macić: Sporazum o priznanju krivice

10. Januara 2012.00:00
Državno tužilaštvo i Odbrana optuženog Miralema Macića dostavili su Sudu BiH sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u mjestu Bradina, u blizini Konjica, ali je zbog izostavljanja jedne tačke sporazum vraćen na dopunu.

This post is also available in: English

U sporazumu o priznanju krivice optuženog, kako je rečeno na ročištu pred Sudom BiH, uključene su sve tačke optužnice osim prve, u vezi s kojom se Miralem Macić 8. septembra 2011. godine izjasnio da je kriv.

Tom tačkom optužnice Macić se tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Konjic u maju 1992. iz kuće u mjestu Bradina (općina Konjic) izveo jednu civilnu osobu te je, zajedno sa ostalim zarobljenicima srpske nacionalnosti, odveo na magistralni put, gdje joj je ispalio dva rafala u leđa, od čega je zarobljeni civil smrtno stradao.
 
Međutim, Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je kako sporazum ne može biti djelimičan, već se, po zakonu, mora odnositi na sve tačke optužnice.

Optuženi Macić je rekao Sudskom vijeću kako želi “povući prvu tačku”, koju je priznao, ali je predsjedavajući Sudskog vijeća rekao da bi, po zakonu, sporazum trebao sadržavati sve tačke optužnice.

Tužiteljica Sanja Jukić je kazala da će Tužilaštvo BiH “korigovati” prvu tačku optužnice i nakon toga zajedno sa Odbranom optuženog sačiniti novi sporazum o priznanju krivice.

“Vrhunski je uspjeh kada se čovjek pokaje i prizna krivicu za počinjena djela, a ovaj čovjek je od prvog dana spreman na saradnju”, kazao je branitelj Duško Tomić.

Macić se ostalim tačkama optužnice, koje je prvobitno negirao, tereti da je nanosio snažne tjelesne i duševne boli civilima srpske nacionalnosti u mjestu Bradina prilikom njihovog zarobljavanja, te da je u junu 1992. godine, zajedno s drugim pripadnicima rezervnog sastava SJB-a Konjic, boravio u mjestu Sitnik (općina Konjic), gdje je ubio slabo pokretnog starca.
 
Maciću se stavlja na teret i da je 18. septembra 1992., u naselju Varda (općina Konjic), fizički zlostavljao jednu osobu srpske nacionalnosti, te tom prilikom i oduzeo putničko vozilo.

Naredno ročište, kada će biti razmatran izmijenjeni sporazum, zakazano je za 25. januar 2012. godine.

M.B.

Povezani članci

26. Oktobra 2011.

Macić: Optužbe svjedoka

20. Oktobra 2011.

Macić: Početak suđenja

4. Oktobra 2011.

Macić: Dolazak do istine

This post is also available in: English