Članak

Muderizović i ostali: Informacije sa terena

13. Januara 2012.00:00
Dražen Đerić, pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pred Sudom BiH je objasnio kako je od “operativne veze” saznao da se optuženi Besim Muderizović raspitivao kod Soniboja Škiljevića za zarobljenike koji su bili u kasarni “Viktor Bubanj”

This post is also available in: English

u Sarajevu.

“Nisam vidio da je Besim dolazio u Istočno Sarajevo i nisam kontaktirao Soniboja, a mislim da nije niko i od mojih kolega”, rekao je Đerić, koji je svjedočio na poziv Suda BiH, po prijedlogu Odbrana optuženih Besima Muderizovića i Ramiza Avdovića da im se ukine pritvor.

Đerić je pojasnio da je “operativna veza” naziv za osobu koja službenicima SIPA-e dostavlja informacije, te da se radi o operativnim informacijama sa terena.

Govoreći o Avdoviću, Đerić je rekao da mu je Željko Kljajić, koji je bio zatvoren u “Viktor Bubnju”, kazao da je optuženi dolazio u njegov ugostiteljski objekat u Istočnom Sarajevu i molio ga da ne svjedoči.

“U Kljajićevom ugostiteljskom objektu sam pričao sa ‘operativnom vezom’ koja ga poznaje i koja ga je pozvala. Krenula je neobavezna priča, pa se pričalo i o ‘Viktor Bubnju’. Kljajić je rekao da dolaze i mole ga da ne svjedoči. Rekao mi je da je Avdović dolazio, ali i još neki”, kazao je Đerić.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Muderizović i Avdović su u periodu od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti u kasarni “Viktor Bubanj”.

Muderizović je, kako stoji u optužnici, bio komandir vojnog zatvora u kasarni “Viktor Bubanj” i zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu, dok je Avdović bio komandir straže u ovim objektima. Ova optužnica tereti i Iliuan-Nicolaea Vintilu, koji je rođen u Rumuniji, a bio je, kako se navodi, kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni. Vintila se brani sa slobode. Optuženi su uhapšeni u oktobru prošle godine, od kada se nalaze u pritvoru.

Na ročištu održanom 11. januara ove godine, svjedok Škiljević, koji je u julu 2011. pravomoćno oslobođen krivice za zločine u Kazneno-popravnom domu (KPD) “Butmir” kraj Sarajeva, rekao je da ga Muderizović nije kontaktirao niti da ga poznaje. Svjedok Kljajić je na tom ročištu kazao da Avdović, niti bilo ko drugi, nije dolazio kod njega i molio ga da ne govori da je optuženi učestvovao u zlostavljanju zarobljenika u kasarni “Viktor Bubanj”.

Đerić je rekao da je sačinio službenu zabilješku u oktobru prošle godine prema kojoj je Muderizović dolazio kod Škiljevića i interesovao se za bivše zarobljenike vojnog zatvora u kasarni “Viktor Bubanj”, kako bi lobirao da ne govore da je on učestvovao u zlostavljanju. Prema istoj zabilješci, Avdović je dolazio kod Kljajića i molio ga da ne govori da je on učestvovao u zlostavljanju zarobljenika.

Pored Đerića, saslušani su Mesud Ormanović, Dragan Marković, Emir Vardo, pripadnici SIPA-e, koji su kazali da su prikupljali informacije, ali se nisu bavili navodnim odlaskom optuženih u Istočno Sarajevo.

Nakon saslušanja svjedoka, Dževad Muratbegović je tražio da optuženi i dalje ostanu u pritvoru, rekavši da službena zabilješka SIPA-e nije dovedena u sumnju, dok branioci optuženih smatraju da su informacije u zabilješci površne, tražeći da se Muderizović i Avdović puste iz pritvora.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

A.J.

This post is also available in: English