Članak

Mujčinović i Hrustić: Nedolazak ključnog svjedoka

11. Januara 2012.00:00
Nastavak suđenja za zločin počinjen u općini Srebrenik odgođen je nakon što jedan od pozvanih svjedoka Tužilaštva BiH nije pristupio na ročište.

This post is also available in: English

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, pojasnio je da je praksa Vijeća da se ključni svjedoci saslušavaju na istom ročištu. Iako se svjedok Državnog tužilaštva Pero Đukić odazvao na poziv Suda BiH, Vijeće je odlučilo da ga sasluša zajedno s njegovim bratom Dragom Đukićem na narednom ročištu.

“Drago nije dobio poziv i zbog toga nije došao. Rekao mi je da bez poziva ne bi da ide”, rekao je Pero Đukić.

Braća Đukić trebali su svjedočiti na suđenju Zurahidu Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću, bivšim pripadnicima 21. brdske brigade Armije BiH (ABiH) koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine nad civilima srpske nacionalnosti nezakonito zatvorenim u zgradi Omladinskog doma u selu Rapatnica 1992. godine.

Tužilaštvo BiH smatra da je Mujčinović sâm “u više navrata fizički i psihički zlostavljao jednog zatvorenika”, dok je skupa s Hrustićem nekoliko puta sudjelovao u zlostavljanju zatvorenika, nanoseći mu teške patnje.

Adnan Gulamović, tužilac Državnog tužilaštva, rekao je kako smatra da se svjedok Pero Đukić može saslušati na ovom ročištu, te da se može desiti da naredni put ovaj svjedok ne dođe na Sud.

“Smatram da nema zakonskog uporišta da mi ne saslušamo ovog svjedoka. Ukoliko bude potrebe za njihovim ponovnim saslušanjem ili suočavanjem, svjedoci mogu biti opet pozvani”, rekao je Gulamović.

Međutim, Odbrane optuženih su kazale kako podržavaju stav Vijeća da svjedoci budu saslušani na istom ročištu.

“Nakon što smo se uvjerili da svjedok Pero Đukić opet može doći na Sud BiH, ostali smo kod stava da svjedoci budu saslušani isti dan”, objasnio je sudija Jukić.

Saslušanje svjedoka Pere i Drage Đukića zakazano je za 18. januar 2012. godine.

S.U.

This post is also available in: English