Članak

Lokalno pravosuđe – Stjepanović: Zatražena oslobađajuća presuda

29. Novembra 2012.00:00
Iznoseći završnu riječ na suđenju Ivanu Stjepanoviću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, branilac Ohro Musić je zatražio da Sudsko vijeće donese oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Musić je istakao da svjedoci Tužilaštva Brčko Distrikta nisu vidjeli da li je optuženi Stjepanović učestvovao u napadima na srpska naselja u Bosanskoj Bijeloj, Cerik i Bukvik, na području Brčkog, u kojima je ubijen veliki broj civila.

“Niko nije mogao reći da li je optuženi ubio nekoga, a mnogi su se čak izjasnili da i ne poznaju optuženog”, dodao je on.

Prema Musićevim riječima, iz izjava svjedoka i materijalne dokumentacije Optužbe može se zaključiti samo da je optuženi bio pripadnik jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) početkom rata u Brčkom.

“Tužilac tokom dokaznog postupka nije uspio dokazati da je optuženi učestvovao u napadima, kao ni to da je on naređivao ili lično učestvovao u ubistvima”, rekao je Musić, te predložio da se njegov klijent oslobodi krivice.

Prema optužnici Vojnog tužilaštva Brčko Distrikta, Stjepanović se tereti za više ubistava, pljačku i uništavanje imovine u naseljima Bijela, Cerik i Bukvik u okolini Brčkog tokom proteklog rata.

Tužilaštvo je iznijelo završnu riječ početkom novembra ove godine, kada je zatražilo da Stjepanović bude osuđen zbog zločina počinjenih u okolini Brčkog.

Prema izlaganju tužioca Gojka Stjepanovića, dokazima je utvrđeno da je optuženi s umišljajem počinio djela koja su mu stavljena na teret.

Izricanje presude je zakazano za 30. novembar.

M.A.

This post is also available in: English