Članak

Odluka o izručenju Aleksandra Cvetkovića

30. Novembra 2012.00:00
Vrhovni sud Izraela odlučio je da ne postoje smetnje da Aleksandar Cvetković, osumnjičeni za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici, bude izručen BiH.

This post is also available in: English

U Odjelu za informisanje Vrhovnog suda Izraela potvrdili su da je odbijena žalba Cvetkovića na prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da je moguće njegovo izručenje i dodali da je ova odluka konačna.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Cvetkovića da je, kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1995. godine učestvovao u egzekuciji muškaraca i dječaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

“Tužilaštvo BiH je tražilo putem pravne procedure njegovo izručenje iz Izraela. Sada su daljnji koraci na izraelskim vlastima što se tiče aktivnosti u vezi sa njegovim izručenjem. Tužilaštvo je spremno za njegovo procesuiranje”, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

U augustu 2011. prvostepeni sud u Jerusalemu odobrio je Cvetkovićevo izučenje BiH. Na ovu presudu branioci Cvetkovića uložili su žalbu.

Za zločine počinjene na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. do sada su pred Sudom BiH nepravosnažno osuđeni Franc Kos i Zoran Goronja na po 40, Stanko Kojić na 43 godine, a Vlastimir Golijan na 19 godina zatvora.

Zbog istog zločina, Sud BiH je osudio Marka Boškića na deset godina zatvora nakon priznanja krivice, dok je Dražen Erdemović pred Tribunalom u Haagu osuđen na pet godina zatvora. Erdemović je također priznao krivicu za zločin počinjen na Branjevu.

S.U.

Povezani članci

This post is also available in: English