Članak

Korićanske stijene: Uloženi materijalni dokazi

30. Novembra 2012.00:00
U nastavku obnovljenog suđenja četvorici optuženih za zločin počinjen na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine, uloženo je nekoliko materijalnih dokaza.

This post is also available in: English

Tužiteljica Slavica Terzić uložila je naredbu Centra službi bezbjednosti (CSB) Prijedor iz 2. augusta 1992. o formiranju bataljona milicije od sedam četa.

Tužiteljica Terzić je planirala na ovom ročištu uložiti DNK izvještaje za 52 osobe i fotodokumentaciju na kojoj su skeleti ekshumiranih tijela, ali su Odbrane tražile da prije ulaganja izvještaja vještakinja Ana Bilić iznese nalaz i mišljenje.

Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je ovaj prijedlog Odbrane.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, sudi se Dušanu Jankoviću, Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Odbrana optuženog Jankovića uložila je iskaze dvojice svjedoka koji su svjedočili u korist optuženog.

Apelaciono vijeće odbilo je prijedlog Optužbe i Odbrane za suočavanje nekoliko ranije saslušanih svjedoka, navodeći da su svi svjedočili u ovom postupku, te da će svi njihovi iskazi biti predmet ocjene Vijeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. decembar.
                                                                                                                                               

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English