Članak

Bojadžić: Skakanje po zarobljeniku

30. Novembra 2012.00:00
Na suđenju za zločine u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Nihad Bojadžić tukao zarobljenike Karla Marića i Marija Zeleniku.

This post is also available in: English

Mladen Perić, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zatočeništvo u Muzeju “Bitka na Neretvi”, u kojem je bio od aprila 1993. do marta 1994., opisao je jadnim i tužnim. On se prisjetio obraćanja optuženog, kada je zarobljenike izveo i postrojio.

“Sada ćete čuti moju priču. Idem iz Ljubuškog, gdje sam posjetio svoje zarobljenike. Tamo nemaju uvjete nikakve. Umjesto čaja piju mokraću, sada ćete i vi piti mokraću”, prisjetio se svjedok Bojadžićevih riječi.

On je, kako je rekao, po naglasku zaključio da je Bojadžić porijeklom iz Sandžaka.

Perić je ispričao da je, dok su zarobljenici vođeni u WC, kratko vidio kako su Bojadžić, izvjesni Popara i još jedan vojnik skakali po zarobljeniku Karlu Mariću, za kojeg je naveo da je bio komandant HVO-a u Grabovici.

Braniteljica Vasvija Vidović pitala je svjedoka zbog čega u istrazi nije ispričao da je vidio taj događaj, na šta je Perić odgovorio da “žena koja ga je ispitivala nije ulazila u sve detalje”.

Svjedok je naveo da je bio u drugoj prostoriji kada je premlaćivan Zelenika, te da je prepoznao Bojadžićev glas. On se složio s braniteljicom da je bilo vojnika iz “Zukine jedinice” koji su imali naglasak poput optuženog.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” ABiH, optužen je da je učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

Iskaz je dao i zaštićeni svjedok I, koji je kazao da je krajem jula ili početkom augusta 1993. godine, HVO granatirao Jablanicu i da su ginuli civili. Kako je naveo, iz revolta je, s policajcima Enesom Maksumićem zvanim Čađo i Azemom Ibrovićem, otišao u Muzej “Bitka na Neretvi”.

Svjedok je rekao da je opalio dva šamara zarobljeniku Mariju Zeleniki, kojeg je poznavao, dok su ga rukama udarali Ibrović i Maksumić.

Ubrzo je, kako je dodao, došao optuženi Bojadžić s nekim od svojih vojnika i počeo psovati i galamiti: “Dovedite ih, da im pokažem!”

Svjedok je kazao da je doveden zarobljenik Miroslav Stipanović i da ga je Bojadžić udarao lopatom, ali nije vidio da li je tada udarao i zarobljenika Marija Zeleniku.

Sa suđenja je više puta isključivana javnost kada je svjedok govorio o seksualnom zlostavljanju zarobljenika u hodniku Muzeja, dok se na otvorenom dijelu moglo samo čuti kako je svjedok govorio da je Bojadžić jednom zarobljeniku naredio da skine gaće.

Prema optužnici, Bojadžić je naredio seksualno zlostavljanje između dvojice zarobljenika u hodniku Muzeja “Bitka na Neretvi”.

Suđenje će biti nastavljeno 20. decembra.

A.J.

 

This post is also available in: English