Članak

Bašić i Šijak: Pozdrav optuženom

4. Decembra 2012.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu, svjedok Rifet Alihodžić je kazao da je u januaru 1994. godine vozio zaštićenu svjedokinju A, ali da na njoj “nije primijetio ništa čudno”.

This post is also available in: English

Alihodžić, koji je dao iskaz kao svjedok Sudskog vijeća, ispričao je da je 25. januara 1994. išao u Vareš zbog obaveza u brigadi Armije BiH (ABiH), te je tom prilikom sa njim pošla i osoba A u posjetu bratu, koji je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) bio zatvoren u zgradi “Šumarstva”.

Prema iskazu Alihodžića, prilikom izlaska iz auta vidio je optuženog Mirsada Šijaka i samo se pozdravio

Na pitanje Mire Smajlović, predsjedavajuće Sudskog vijeća, da li je i nakon tog dana ponovo vozio osobu A u posjetu bratu, kako je ona prilikom ispitivanja rekla, Alihodžić je odgovorio da se ne može sjetiti.

Bašić i Šijak su optuženi da su 25. januara 1994. u zatvoru ABiH, koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu, skupa sa još dvojicom nepoznatih vojnika silovali zaštićenu svjedokinju A.

Na ovom suđenju, kao vještak Sudskog vijeća, ispitan je grafolog Esad Bilić, koji je uradio analizu dnevnika optuženog Mirsada Šijaka, u kojem je trebao utvrditi kolika je stvarna starost tinte kojom je pisan i da li ima naknadnih ispravki u datumima.

“Utvrdio sam da izvorni sadržaj nije mijenjan, ali su utvrđeni tragovi podebljanja ranije napisanog teksta i datuma”, rekao je Bilić.

Kako je rečeno na ročištu, u dnevniku Mirsada Šijaka je napisano kako je 25. januara 1994. godine optuženi cijeli dan bio u Kaknju na službenom zadatku.

Na ročištu su uloženi i dodatni materijalni dokazi Tužilaštva BiH, među kojima je i 15 haških dokumenata u vezi sa sukobom ABiH i HVO-a s ciljem dokazivanja oružanog sukoba na tom području.

Odbrana prvooptuženog Muhidina Bašića je uložila prigovore na relevantnost ovih dokaza, dok Odbrana drugooptuženog Šijaka nije imala primjedbe.

Završne riječi Tužilaštva BiH bit će iznesene 14. decembra ove godine.

M.B.

This post is also available in: English