Članak

Lokalno pravosuđe – Mostar: Odgođeno suđenje za zločin u “Vranici”

14. Decembra 2012.00:00
Kantonalni sud u Mostaru je na neodređeno vrijeme odgodio obnovljeno suđenje trojici optuženih za zločine počinjene u “Vranici”, na području Mostara.

This post is also available in: English

Zoran Krtalić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da se suđenje odgađa zbog nedolaska branitelja Nenada Gvozdića, sudaca Tomislava Merđe i Srećka Knezovića te Edine Rešidović, advokatice oštećenih porodica.

“Sud konstatira da nije pristupio Nenad Gvozdić, branitelj Mate Aničića, koji se nije javljao optuženom niti je obrazložio svoj izostanak. Obavijestit ću i Advokatsku komoru da Gvozdić nije pristupio. Pretresu nisu pristupili ni advokat oštećenih porodica, kao ni suci porotnici, ali su oni obavijestili Sud da ne mogu prisustvovati suđenju – Rešidović zbog obaveza pred Sudom BiH, a Merđo i Knezović jer su bolesni”, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća.

Krtalić je naglasio da je Vrhovni sud Federacije BiH zatražio potpuno novu postavu sudaca i sudaca porotnika s obzirom da je ovo četvrto suđenje u slučaju “Vranica”.

“Sud je donio rješenje da će zatražiti od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) izbor porotnika iz reda i bošnjačkog i hrvatskog naroda. Vrijeme za naredni pretres bit će zakazano pisanim putem”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća.

Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhad Poznić optuženi su kao bivši pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Njima su na teret stavljeni zločini počinjeni nakon što su u maju 1993. godine snage HVO-a napale stambeni kompleks zgrada “Vranica” u Mostaru. Kasnije je ubijeno 13 pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

S.G.

This post is also available in: English