Članak

Memić i ostali: Materijalni dokazi Tužilaštva

18. Decembra 2012.00:00
U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), Tužilaštvo BiH prezentovalo je blizu 50 dokumenata, uglavnom o sukobu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ABiH, te zločinu počinjenom u selu Trusina, u blizini Konjica.

This post is also available in: English

Jedan od dokumenata je borbeni izvještaj Operativne grupe “Igman” ABiH od 16. aprila 1993. u kojem je navedeno da je jedinica “Zulfikar” angažovana na području Konjica zbog sukoba HVO-a i ABiH.

Tužilaštvo je prezentovalo i dokument HVO-a od maja 1993. u kojem se govori o zločinu u Trusini, a za što se sudi Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, nekadašnjim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku brigade “Neretvica”.

“Muslimanske snage napale su 16. aprila Trusinu. Prema riječima preživjelih, muslimanske snage ubile su 15 civila. Ubili su i sedam zarobljenih pripadnika HVO-a”, pročitala je tužiteljica dio iz dokumenta.

Na ovom suđenju optuženi Salčin je rekao Sudskom vijeću kako više ne želi da ga brani advokat Kerim Čelik, koji je potom tražio razrješenje. Razlog nesuglasica, kako je pojašnjeno, nije slučaj “Trusina”, već izvjesni predmet na sudu u Mostaru.

Tužilaštvo će ulaganje materijalnih dokaza nastaviti 24. decembra.

A.J.

This post is also available in: English