Članak

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Svakodnevno premlaćivanje u zarobljeništvu

18. Decembra 2012.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u općini Lukavac, svjedok Tužilaštva Tuzlanskog kantona je ispričao da je 1992. godine mučen tokom zarobljeništva u garaži i brvnari u selu Smoluća.

This post is also available in: English

Svjedok Nadil Poljaković je pred Kantonalnim sudom u Tuzli ispričao kako je zarobljen u ljeto 1992. i odveden u garažu, a potom i u brvnaru u selu Smoluća.

“Došli su Mićko i Sveto te počeli da udaraju prvo Hazima, pa su prešli na Avdu, i tu mu je Mićko slomio ruku. Preuzeo ga je Svetomir, otkačio bajonet i poderao mu džemper i košulju, a preko prsa napravio krst. Sveto me je udario kad sam rekao da ubije mene jer sam ja već pri kraju. Krv je oblila Avdu. Rez je išao do kosti”, rekao je Poljaković.  

Prema iskazu Poljakovića, nakon nekoliko dana iz brvnare su zatočenici Bošnjaci vraćeni u garažu jer se vlasnica brvnare žalila da ne može slušati tuču.

Poljaković je dodao da je Vaso Ilić više puta dolazio u garažu.

“Prvo me istuče, a onda traži da udaram glavom o zid dok se čuje ezan. Osamnaestog dana zatočenja ponovo je došao Vaso i pitao me šta radim. A onda je uzeo Avdinu i moju glavu i gurnuo prema zidu. Ja sam pao”, ispričao je Poljaković, dodavši da je u zatočeništvu proveo 33 dana.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona tereti Milorada Cvijanovića zvanog Mićko, Svetomira Ilića zvanog Sveto, Milorada (Milan) Cvijanovića i Vasu Ilića, bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) da su od 25. juna do 29. jula 1992. godine zlostavljali zatočenike u selu Smoluća.  

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac Miodrag Stojanović istakao je da je Poljaković u prethodnim izjavama Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH davao drugačije izjave.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. decembar.

A.H.

This post is also available in: English