Vijesti


Lokalno pravosuđe – Brčko Distrikt: Potvrđena optužnica protiv Monike Ilić 8. Marta 2012. Članak Osnovni sud Brčko Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Monike Karan-Ilić, kojom joj je na teret stavljen zločin nad civlima počinjene 1992. godine na području bivše opštine Brčko.
Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Čuvari zarobljenog 7. Marta 2012. Članak Bivši pripadnici Armije BiH (ABiH) Husejn Fazlović i Mithat Bečić potvrdili su da su čuvali oštećenog Branka Radenkovića tokom njegovog boravka u pritvoru u Maoči (opština Brčko), te da nisu vidjeli povrede na njemu, niti da ga je iko ispitivao.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Završeno devet predmeta ratnih zločina 7. Marta 2012. Članak Kantonalni sud u Bihaću prošle godine je završio devet predmeta ratnih zločina, što ga svrstava među najučinkovitije sudove u BiH, zaključeno je na konferenciji za novinare održanoj u Bihaću.
Kuvelja: Nevin i bez stida 7. Marta 2012. Članak Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao da je saznao kako je jedinica čiji je pripadnik bio optuženi bila na području Srebrenice 1995. godine.
Kornjača i ostali: Ulaganje materijalnih dokaza 6. Marta 2012. Članak Na suđenju trojici optuženih za zločine u Čajniču, Državno tužilaštvo je izvođenje dokaza nastavilo ulaganjem oko stotinu materijalnih dokaza.
Nešković i Ilić: Optuženi u pratnji policajca 6. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, tri svjedoka Odbrane su kazala da je optuženi Zoran Ilić 13. i 14. jula 1995. godine bio u Bratuncu u pratnji policajca.
Vinko Papak nije se odazvao pozivu Suda 2. Marta 2012. Članak Ročište za izjašnjenje o krivnji Vinka Papka, koji se tereti za zločine na području Prozora, odgođeno je jer se optuženi nije odazvao pozivu Suda BiH.
Podignuta optužnica za zločine u Dretelju 2. Marta 2012. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje se terete da su počinile zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti zatočenim u logoru Dretelj 1992. godine.
Lokalno pravosuđe – Raguž: Privođenje u policijsku stanicu 2. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja Miroslavu Ragužu pred Kantonalnim sudom u Mostaru, svjedok Odbrane govorio je o privođenju Enesa Gutošića u Policijsku stanicu Stolac 1993. godine.
Vlahović: Leševi na smetljištu 1. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene na Grbavici, Vracama i Kovačićima za koje se tereti Veselin Vlahović zvani Batko, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je 1992. optuženi odveo njene komšije, te da su njihova tijela pronađena tek osam godina