Članak

Nešković i Ilić: Optuženi u pratnji policajca

6. Marta 2012.00:00
Na suđenju za zločine u Srebrenici, tri svjedoka Odbrane su kazala da je optuženi Zoran Ilić 13. i 14. jula 1995. godine bio u Bratuncu u pratnji policajca.

This post is also available in: English

 

Svjedoci Borivoje Jovanović, Dragomir Jovanović i Mirko Mičić su 13. jula 1995. godine bili u kući optuženog Ilića na ispraćaju njegovog brata u vojsku. Svjedoci su ispričali da su dan kasnije išli i na autobusku stanicu da isprate brata optuženog. Prema tvrdnjama svjedoka, optuženi Ilić je sve vrijeme bio s njima i to u pratnji policajca.

“Znam da je Zoran bio u Srbiji i da ga je tamo uhvatila policija. Tako da je policajac bio u njegovoj pratnji kako ne bi pobjegao”, kazao je svjedok Borivoje Jovanović, istaknuvši da su Zoranu Iliću na ispraćaju prigovarali zbog dezerterstva.

Iliću se sudi zajedno s Draganom Neškovićem po optužnici koja ih tereti da su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Prema optužnici, Ilić je pucao iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, a Neškoviću je na teret stavljeno da je naredio dvojici pripadnika ove jedinice da ubiju dva zarobljena muškarca, što su oni i učinili. Ilić je optužen i da je 17. jula 1995. godine u mjestu Jelah ubio jednog zarobljenika.

Prema optužnici, Nešković i Ilić bili su pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Svjedok Mirko Mičić je rekao kako je u julu 1995. godine došao iz Beograda u Bratunac, te da je pomagao tokom ispraćaja brata optuženog Ilića.

“Zoran Ilić je na ispraćaju – kao i dan poslije na autobuskoj stanici, odakle je otišao njegov brat – bio u pratnji policajca”, kazao je Mičić.

Svjedok Dragomir Jovanović je istaknuo da je nekoliko dana nakon ispraćaja Treći bataljon Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je bio pripadnik, dobio zadatak da pretrese teren u Sandićima.

“Komandant Dragan Zekić je naredio, ukoliko nekoga nađemo, da ga privedemo u komandu”, rekao je Dragomir Jovanović, dodavši da je tada došao i “neki bus s vojnicima”, ali da tu nije bilo optuženog Ilića.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart 2012. godine.

M.B.

This post is also available in: English