Članak

Lokalno pravosuđe – Raguž: Privođenje u policijsku stanicu

2. Marta 2012.00:00
U nastavku suđenja Miroslavu Ragužu pred Kantonalnim sudom u Mostaru, svjedok Odbrane govorio je o privođenju Enesa Gutošića u Policijsku stanicu Stolac 1993. godine.

This post is also available in: English

Jozo Matić, bivši pomoćnik zapovjednika Policijske stanice Stolac, rekao je da mu je poznato da je 1993. godine Enes Gutošić bio priveden, ali da on tog dana nije bio u stanici u Stocu.   

“Ne sjećam se tačno datuma, bilo je to 1993. godine. Prilikom njegovog dovođenja u policijsku stanicu nisam bio prisutan, ali naredni dan, u razgovoru s načelnikom stanice, saznao sam da se Gutošić predao vojsci na području Poprata (općina Stolac). Načelnik mi je pojasnio da će on biti zadržan u pritvoru kako bi ga ispitali zbog čega je pred početak rata djelovao u grupi samoorganiziranih građana koja je postavljala barikade na putu i zaustavljala građane”, kazao je Matić.

Na pitanje da li je optuženi Miroslav Raguž dolazio u Policijsku stanicu Stolac uzimati izjavu od Gutošića i da li je čuo da je nekoga zlostavljao, svjedok je odgovorio da mu nije poznato da je optuženi dolazio u stanicu niti da je čuo da je nekoga zlostavljao.

Raguž se tereti da je, kao pomoćnik zapovjednika Sigurnosne informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Stolac, u periodu od početka augusta do kraja oktobra 1993. učestvovao u fizičkom zlostavljanju i nanošenju tjelesne i duševne boli civilima bošnjačke nacionalnosti zatvorenim u “Koštanoj bolnici”.

Adis Nuspahić, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, pitao je svjedoka da li zna ko je priveo Enesa Gutošića u stanicu u Stocu, koliko je bio zadržan u pritvoru i ko je odgovoran za to.

“Već sam rekao da na dan njegovog privođenja nisam bio u stanici. Kasnije sam saznao da su ga pripadnici vojske priveli i da je načelnik stanice donio odluku da se zadrži u pritvoru, a koliko je zadržan, ne sjećam se”, odgovorio je Matić.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. mart 2012.

S.G.

Povezani članci

This post is also available in: English