Članak

Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Čuvari zarobljenog

7. Marta 2012.00:00
Bivši pripadnici Armije BiH (ABiH) Husejn Fazlović i Mithat Bečić potvrdili su da su čuvali oštećenog Branka Radenkovića tokom njegovog boravka u pritvoru u Maoči (opština Brčko), te da nisu vidjeli povrede na njemu, niti da ga je iko ispitivao.

This post is also available in: English

“Odmah nakon zarobljavanja vidio sam da Radenkovića vodi vojni policajac do isturenog komandnog mjesta, gdje su se odvijale borbene aktivnosti. Taj dan u popodnevnim satima čitava jedinica Vojne policije se vratila u svoj objekat u Maoči i tada sam ponovo vidio Radenkovića kako sjedi na stolici pred kancelarijom dežurnog vojnog policajca. Nije bio vezan i niko ga nije čuvao”, kazao je Fazlović.

Prema iskazu Fazlovića, svaki treći dan je obezbjeđivao vikendicu u kojoj je Radenković bio zatvoren. Svjedok je rekao da je tokom smjene često razgovarao sa Radenkovićem koji je “mogao izići iz te prostorije jer vrata nisu bila zatvorena”.

“Često smo sjedili zajedno ispred tog objekta, a ponekad je pio kafu sa mnom ili sa drugim vojnim policajcima”, kazao je Fazlović, dodavši da se Radenković nije žalio, samo je izgledao uplašeno.

Svjedok Fazlović je rekao da nije vidio da su Radenkovića posjetili optuženi Nusret Gušo i Mirsad Suljagić.  

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Brčkom, Gušo i Suljagić su optuženi da su, kao pripadnici 108. Motorizovane brigade ABiH, 3. augusta 1994. godine ispitivali ratnog zarobljenika Branka Radenkovićam i fizički ga zlostavljali.

Gušo je, kako je navedeno u optužnici, bio pomoćnik komandira za moral u četi Vojne policije, a Suljagić referent za bezbjednost.

Svjedok Mithat Bečić je kazao da je razgovarao sa Radenkovićem kroz rešetke koje su bile na vratima.  

“U tom razgovoru nije se žalio na svoj tretman, niti sam vidio neke povrede na njemu”, rekao je Bečić, istaknuvši da dok je on bio u smjeni, Radenkovića niko nije vodio na ispitivanje.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. april.

M.A.

This post is also available in: English