Članak

Vlahović: Leševi na smetljištu

1. Marta 2012.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na Grbavici, Vracama i Kovačićima za koje se tereti Veselin Vlahović zvani Batko, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je 1992. optuženi odveo njene komšije, te da su njihova tijela pronađena tek osam godina

This post is also available in: English

kasnije.

Svjedokinja Hatidža Babić, koja je 1992. godine živjela na Grbavici, rekla je da je 15. juna 1992. došao optuženi Vlahović i odveo troje komšija iz njihovog stana, a ona je to zajedno s mužem gledala kroz prozor.

“Pred kolima ispred zgrade je bio Batko, a supruga jednog komšije je htjela da mu baci džemper. Tada je optuženi rekao da mu džemper neće trebati”, kazala je svjedokinja Babić.

Prema njenom iskazu, Batko i još jedan vojnik su odvezli trojicu komšija u automobilu, a njihova tijela su 2000. godine pronađena na smetljištu na Vracama.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila. Optuženi se nalazi u pritvoru.

Na ovom ročištu iskaz je dala i zaštićena svjedokinja pod pseudonimom S45, koja je ispričala da je od komšija saznala da je optuženi Vlahović odveo njenog 25-godišnjeg komšiju, koji je potom pronađen mrtav na Trebeviću.

“Iz ulaza sam vidjela kako se parkira auto iz kojeg je izašao Batko i prišao komšiji, a sutra sam čula da je taj komšija odveden”, kazala je svjedokinja S45.

Na pitanje Behaije Krnjića, tužioca Tužilaštva BiH, zašto je u izjavama datim tokom istrage rekla da je lično vidjela da je Batko komšiju uveo u vozilo i odvezao ga, a ne da je to čula od komšija, svjedokinja je odgovorila da je bila uplašena i da je vidjela “Batka i komšiju ispred zgrade, i ništa više”.

Naredno suđenje je 7. marta 2012. godine, kada će biti ispitana tri svjedoka Tužilaštva BiH.

M.B.

This post is also available in: English