Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Završeno devet predmeta ratnih zločina

7. Marta 2012.00:00
Kantonalni sud u Bihaću prošle godine je završio devet predmeta ratnih zločina, što ga svrstava među najučinkovitije sudove u BiH, zaključeno je na konferenciji za novinare održanoj u Bihaću.

This post is also available in: English

“U krivičnim predmetima ratnih zločina većina optuženih je bila, a i sada je nedostupna organima gonjenja, zbog čega je ovaj sud kao ostatak iz 2010. godine imao četiri predmeta. U toku 2011. godine zaprimljeno je još šest predmeta ratnih zločina, pa je u radu bilo ukupno 10 predmeta”, kazala je Edina Arnautović, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću.

Arnautović je naglasila da je devet predmeta ratnih zločina okončano uz poštivanje svih zakonskih rokova. Problem s kojim se ovaj sud suočava, prema predsjednici Arnautović, jeste neispunjenost uvjeta za suđenje, kao što je nedostatak odgovarajuće sale, prostorije za podršku svjedocima, kancelarija za sudije i slično.

“Izvršna vlast pokazala je interes za ovaj problem i, sa usvajanjem kantonalnog budžeta, već se jasno zna u kojem pravcu će ići njegovo rješavanje – adaptacijom i rekonstrukcijom sadašnje zgrade u kojoj je smješten sud ili, što se čini puno vjerovatnije, izgradnjom nove zgrade Kantonalnog suda”, rekla je Arnautović.

U Kantonalnom sudu u Bihaću radilo je 15 redovnih i tri dodatna suca.

U toku prošle godine Kantonalni sud je, u svim pravnim oblastima, imao ukupno 7.224 predmeta, od čega su ostala neriješena 3.263 predmeta, koja su prenesena u ovu godinu.

“Uz konstataciju da je u protekle dvije godine evidentiran trend smanjivanja broja neriješenih predmeta, te s obzirom na kvantitet i kvalitet rada, koji je zadržan na zadovoljavajućem nivou, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima”, dodala je Arnautović.

Dž.D.

This post is also available in: English