Vijesti


Planinčić i ostali: Učešće u ubistvima 29. Februara 2012. Članak U nastavku suđenja optuženima za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je čuo od jednog zaštićenog svjedoka da su optuženi Fikret Planinčić, Rasim Lišančić, Sead Menzil i Mirsad Vatrač u septembru 1992. godine učestvovali u napadu n
Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Prekid suđenja 29. Februara 2012. Članak U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, svjedok Optužbe je rekao da ga je u septembru 1992. godine ispitivao i tukao optuženi Hadžić.
Kos i ostali: Krivično djelo na Branjevu 29. Februara 2012. Članak U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid, vještak Odbrane je kazao kako su pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) pozvani da pomognu u izvršenju zadatka 16. jula 1995. godine, ali da im tada nije bilo poznato kakav
Dronjak: Smrt na liniji ili u logoru 29. Februara 2012. Članak U nastavku suđenja Ratku Dronjku, svjedok Odbrane je rekao kako optuženi kao upravnik zatvora u Kamenici nije imao ovlasti da dovodi, odvodi i učestvuje u razmjeni zarobljenika.
Perić i ostali: Sistematični napad 28. Februara 2012. Članak U završnoj riječi na suđenju za zločine u Kalinoviku, Tužilaštvo BiH je istaklo da su optuženi Milan Perić, Spasoje Doder, Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina sa diskriminatorskom namjerom hapsili i zatvarali Bošnjake s područja Kalinovika.
Lokalno pravosuđe – Dautović: Počelo suđenje za zločine u Velikoj Kladuši 28. Februara 2012. Članak Pred Kantonalnim sudom u Bihaću počelo je suđenje Sakibu Dautoviću, optuženom za zločine nad civilima na području Velike Kladuše.
Kuvelja: Rafalna paljba u zarobljenike 28. Februara 2012. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Odbrane je kazao da je sredinom jula 1995. godine u “općoj pucnjavi” ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac) ubijena grupa zarobljenih Bošnjaka.
Terzić: Zločini u školi u Odžaku 28. Februara 2012. Članak U nastavku suđenja Albini Terzić zvanoj Nina, Tužilaštvo BiH je prikazalo video snimak na kojem bivši zatvorenici iz osnovne škole u Odžaku govore o zločinima u ovom objektu.
Memić i ostali: Zukini vojnici 24. Februara 2012. Članak Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Tužilaštva BiH je rekao da optuženog Nihada Bojadžića nije vidio među “Zukinim vojnicima” dan uoči napada na Trusinu (općina Konjic), koji se desio 16. aprila 1993. godine.
Karadžić: Predsjednik neobaviješten o zločinima 24. Februara 2012. Članak U nastavku suđenja u Haagu, optuženi Radovan Karadžić je sugerisao da u julu 1995. nije znao za zločine nad Bošnjacima iz Srebrenice, tvrdeći da u izvještajima koje je dobio iz Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) nije bilo navedeno ništa što bi ga